Τροφική αλλεργία

food allergies
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 20:39

Περίληψη

Η τροφική αλλεργία είναι μια ανώμαλη αντίδραση σε κάποιο τρόφιμο που ενεργοποιείται από το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας.
Στους ενήλικες, τα τρόφιμα που συχνότερα προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν τα ψάρια, τα οστρακοειδή, τα φιστίκια, καρπούς δένδρων, όπως και τα καρύδια.   Προβλήματα με τρόφιμα για τα παιδιά μπορεί να περιλαμβάνουν τα αυγά, το γάλα, τα φιστίκια, τα καρύδια, την σόγια, και το σιτάρι.

Συμπτώματα

Η αλλεργική αντίδραση μπορεί να είναι ήπια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει μια σοβαρή αντίδραση που ονομάζεται αναφυλαξία. Τα συμπτώματα της αλλεργίας τροφίμων περιλαμβάνουν:
• Κνησμός ή οίδημα στο στόμα σας
• Έμετος, διάρροια ή κοιλιακές κράμπες και πόνο
• Κνίδωση ή έκζεμα
• Σφίξιμο στο λαιμό και δυσκολία στην αναπνοή
• Πτώση της πίεσης του αίματος

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα λεπτομερές ιστορικό, διατροφή αποκλεισμού κάποιων τροφίμων, και εξετάσεις στο δέρμα και το αίμα για τη διάγνωση τροφικής αλλεργίας.

Αντιμετώπιση

Όταν έχετε σοβαρές αλλεργίες τροφίμων, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για την αντιμετώπιση μιας τυχαίας έκθεσης σε αυτά.     Φορέστε ένα ιατρικό βραχιόλι ειδοποίηση ή κολιέ, και να φέρετε μαζί σας μια συσκευή αυτόματης έγχυσης που περιέχει επινεφρίνη (αδρεναλίνη).
 
Μπορείτε να εμποδίσετε μόνο τα συμπτώματα της τροφικής αλλεργίας, αποφεύγοντας να τα τρώτε.   Αφού και ο γιατρός σας έχει προσδιορίσει τα τρόφιμα στα οποία είστε ευαίσθητοι, θα πρέπει να τα αφαιρέσετε από τη διατροφή σας.

Πηγή:

National Library of Medicine