Σίδηρος

iron deficiency
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 16/02/2017 - 10:02

Περίληψη

Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που χρειάζεται το σώμα μας για πολλές λειτουργίες. Για παράδειγμα, ο σίδηρος είναι μέρος της αιμοσφαιρίνης, μια πρωτεΐνη που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες μας σε όλο το σώμα μας. Βοηθά τους μυς μας να αποθηκεύουν και να χρησιμοποιούν οξυγόνο. Ο σίδηρος είναι επίσης μέρος πολλών άλλων πρωτεϊνών και ενζύμων.


Σιδηροπενική Αναιμία

Το σώμα σας χρειάζεται τη σωστή ποσότητα του σιδήρου. Αν έχετε πολύ λίγο σίδηρο, μπορεί να αναπτύξετε σιδηροπενική αναιμία. 


Αιτίες έλλειψης σιδήρου

Αιτίες των χαμηλών επιπέδων σιδήρου περιλαμβάνουν απώλεια αίματος, κακή διατροφή, ή αδυναμία να απορροφήσετε αρκετό σίδηρο από τα τρόφιμα.


Παράγοντες Κινδύνου

Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να έχουν πολύ λίγο σίδηρο είναι τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες που είναι έγκυες ή έχουν περιόδους.


Αιμοχρωμάτωση

Μερικοί άνθρωποι έχουν μια κληρονομική ασθένεια που ονομάζεται αιμοχρωμάτωση η οποία προκαλεί πολύ σίδηρο να  συσσωρεύεται στο σώμα.  Πάρα πολύ σίδηρος μπορεί να βλάψει το σώμα σας και  λαμβάνοντας πάρα πολλά συμπληρώματα σιδήρου μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση σιδήρου.

Πηγή:

National Library of Medicine