Χοληστερίνη

Cholesterol
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 04/02/2017 - 20:42

Περίληψη

Η χοληστερόλη είναι μια κηρώδης, λιπώδης ουσία που εμφανίζεται φυσικά σε όλα τα μέρη του σώματος. Το σώμα σας χρειάζεται κάποια χοληστερόλης για να λειτουργήσει σωστά, αλλά αν έχετε πάρα πολύ στο αίμα σας, μπορεί να συνδυαστεί με άλλες ουσίες στο αίμα και να επικαλύψει τα τοιχώματα των αρτηριών σας.  Αυτό ονομάζεται πλάκα, η οποία μπορεί να περιορίσει τις αρτηρίες σας ή ακόμα και να τις φράξει.

Κίνδυνοι

Τα υψηλά επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καθώς τα επίπεδα χοληστερόλης έχουν την τάση να αυξάνονται όσο μεγαλώνετε.

Συμπτώματα

Συνήθως δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα όταν έχετε υψηλή χοληστερόλη στο αίμα, αλλά μπορεί να ανιχνευθεί με μια εξέταση αίματος. Είναι πιθανό να έχετε υψηλή χοληστερόλη, αν τα μέλη της οικογένειάς σας έχουν, αν είστε υπέρβαροι,  ή αν τρώτε πολλά λιπαρά τρόφιμα.

Αντιμετώπιση

Μπορείτε να μειώσετε τη χοληστερίνη σας με περισσότερη άσκηση,  καθώς και με το να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά.  Μπορεί επίσης να χρειαστεί να πάρετε φάρμακα για να μειώσετε τη χοληστερίνη σας.

Πηγή:

National Library of Medicine