Αυτοτραυματισμός

Self-harm
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 15/02/2017 - 09:08

Περίληψη

Ο αυτοτραυματισμός αναφέρεται όταν ένα πρόσωπο βλάπτει το σώμα του με πρόθεση.
 
Στατιστικά περίπου 1 στα 100 άτομα τραυματίζουν τον εαυτό τους με αυτόν τον τρόπο. Είναι περισσότερες οι γυναίκες που το κάνουν από τους άντρες.  Ένα πρόσωπο που αυτο-τραυματίζεται, δεν σημαίνει συνήθως ότι θέλει να σκοτώσει τον εαυτό του, αλλά είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο για απόπειρα αυτοκτονίας αν δεν λάβει βοήθεια.
 
Ο αυτοτραυματισμός τείνει να εμφανίζεται στην εφηβεία ή τα πρώτα ενήλικα χρόνια. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να συμμετάσχουν μερικές φορές σε αυτοτραυματισμό και στη συνέχεια να σταματήσουν. Άλλοι το κάνουν πιο συχνά και έχουν πρόβλημα να το σταματήσουν.

Παραδείγματα αυτοτραυματισμού περιλαμβάνουν τα εξής:

• Κοπή του εαυτού σας (όπως το να χρησιμοποιείται ένα ξυράφι, μαχαίρι ή άλλο αιχμηρό αντικείμενο για να κοπεί το δέρμα)
• Να χτυπάτε τον εαυτό σας ή να χτυπιέστε κάπου (όπως σε έναν τοίχο).
• Κάψιμο του εαυτού σας με τσιγάρα, σπίρτα ή κεριά.
• Να τραβάτε τα μαλλιά σας.
• Να σπρώχνετε αντικείμενα μέσα από ανοίγματα του σώματος.
• Να σπάτε τα οστά σας ή να κάνετε μώλωπες στον εαυτό σας.
 
Πολλοί άνθρωποι κόβονται οι ίδιοι, διότι τους δίνει μια αίσθηση ανακούφισης. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την κοπή ως μέσο για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. Μερικοί έφηβοι λένε ότι όταν κάνουν κακό στον εαυτό τους, προσπαθούν με αυτόν τον τρόπο να σταματήσουν να αισθάνονται μοναξιά, θυμό ή απελπισία.

Πώς αντιμετωπίζεται η τάση για αυτοτραυματισμό

Είναι δυνατόν να ξεπεραστεί η παρόρμηση που έχετε για να βλάψετε τον εαυτό σας. Υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να βρείτε ανακούφιση και να αντιμετωπίσετε τα συναισθήματά σας.  Η παροχή συμβουλών από επαγγελματία μπορεί σίγουρα να σας βοηθήσει.
 

Πηγή:

National Library of Medicine