Κυστική Ίνωση

Cystic fibrosis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 10:22

Περίληψη

Η κυστική ίνωση (CF) είναι μια κληρονομική νόσος της βλέννας και των ιδρωτοποιών αδένων. 
 
Επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες, τα όργανα, το πάγκρεας, το συκώτι, τα έντερα, τα ιγμόρεια, και τα σεξουαλικά όργανα. Η κυστική ίνωση προκαλεί την βλέννα σας να είναι παχιά και κολλώδης. 
 
Η βλέννα φράζει τους πνεύμονες, προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα και καθιστά εύκολο για τα βακτήρια να αναπτυχθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων και βλάβη του πνεύμονα.
 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα και η σοβαρότητα της κυστικής ίνωσης μπορεί να ποικίλουν. Μερικοί άνθρωποι έχουν σοβαρά προβλήματα από τη γέννησή τους. Άλλοι έχουν μια πιο ήπια εκδοχή της ασθένειας που δεν εμφανίζεται μέχρι να φτάσουν στην εφηβεία ή να γίνουν νεαροί ενήλικες.  
 
Μερικές φορές θα έχετε λίγα συμπτώματα, τα οποία αργότερα μπορεί να αυξηθούν.

Διάγνωση

Η κυστική ίνωση  διαγιγνώσκεται μέσω διαφόρων εξετάσεων, όπως η γονιδιακή, το αίμα και το τεστ ιδρώτα.
 

Θεραπείες

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για την κυστική ίνωση, αλλά οι θεραπείες έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Στο παρελθόν, οι περισσότεροι θάνατοι από κυστική ίνωση παρατηρούνταν σε παιδιά και εφήβους.
 
Σήμερα, με βελτιωμένες θεραπείες, μερικοί άνθρωποι που έχουν κυστική ίνωση ζουν μέχρι τα σαράντα τους ή τα πενήντα ή και μέχρι μεγαλύτερη ηλικία. Οι θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν φυσιοθεραπεία στο στήθος, θρεπτική και αναπνευστική θεραπεία, φάρμακα και άσκηση.

Πηγή:

National Library of Medicine