Ηλεκτρονικό τσιγάρο & παρενέργειες

e-cigarette side effects
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 10/11/2022 - 21:38

Πώς λειτουργεί το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Τα  E-τσιγάρα ή  ηλεκτρονικά τσιγάρα  είναι συσκευές καπνίσματος που λειτουργούν με μπαταρία.
 
Συχνά μοιάζουν με τσιγάρα, αλλά λειτουργούν διαφορετικά. Η χρησιμοποίηση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ονομάζεται άτμισμα. Οι ρουφηξιές δηλαδή του χρήστη στο επιστόμιο του φυσιγγίου. Ο ατμοποιητής παράγει μια βράση που θερμαίνει το υγρό στο εσωτερικό της συσκευής.
 
Το υγρό περιέχει νικοτίνη, αρωματικές ουσίες και άλλες χημικές ουσίες. Το θερμαινόμενο υγρό μετατρέπεται σε ατμό που εισπνέεται.
 
 

Είναι το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου ασφαλές;

Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλέστερα από τα τσιγάρα και ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
 
Αλλά δεν είναι γνωστοί όλοι οι κίνδυνοι για την υγεία από τη χρήση τους ή αν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα.
 
 
e-cigarette
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Ανησυχίες για την Ασφάλεια χρήσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων

 • Οι ειδικοί στην υγεία έχουν πολλές ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των ηλεκτρονικών ναργιλέ.
 • Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτά τα προϊόντα είναι ασφαλή για μακροπρόθεσμη χρήση.
 • Ένα δείγμα περιείχε ένα τοξικό συστατικό που βρέθηκε σε αντιψυκτικό. Υπάρχουν χημικά που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο σε ορισμένα από τα προϊόντα που δοκιμάστηκαν.
 • Τα συστατικά στα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φέρουν ετικέτα, επομένως δεν είναι σαφές τι υπάρχει μέσα τους.
 • Ο FDA βρήκε νικοτίνη σε 1 δείγμα που χαρακτηρίστηκε ως απαλλαγμένο από νικοτίνη. Δεν είναι γνωστό πόση νικοτίνη υπάρχει σε κάθε φυσίγγιο.
 • Δεν είναι γνωστό αν αυτές οι συσκευές είναι ένας ασφαλής ή αποτελεσματικός τρόπος για να σταματήσετε το κάπνισμα.
 • Οι μη καπνιστές ενδέχεται να αρχίσουν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα επειδή πιστεύουν ότι αυτές οι συσκευές είναι ασφαλείς.

 

Μεταξύ των αρνητικών των e-τσιγάρων είναι:

 • Περιέχουν νικοτίνη η οποία είναι εθιστική.
 • Περιέχουν άλλες δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.
 • Υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου και τη χρήση των τσιγάρων καπνού στην εφηβεία.
 • Το υγρό στα e-τσιγάρα μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση από νικοτίνη, αν κάποιος το πιει, το μυρίσει ή το αγγίξει.
 • Αυτά τα προϊόντα πωλούνται σε γεύσεις που μπορεί να απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, όπως η σοκολάτα και η πίτα από λεμόνι. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε περισσότερη εξάρτηση από τα νικοτίνη στα παιδιά.

 

nosmoking

 

 

Η μακροπρόθεσμη χρήση του Ηλεκτρονικού τσιγάρου  «πολύ πιο ασφαλής από το κάπνισμα» λέει η μελέτη «ορόσημο»
 

Τρι, 07 Φεβ 2017

"Το Ατμισμα έχει εγκριθεί από ειδικούς στον τομέα της υγείας μετά την πρώτη μακρόχρονη μελέτη των επιπτώσεών του σε πρώην καπνιστές", αναφέρουν οι ειδήσεις της ITV.

 

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη αλλά όχι πολλές βλαβερές ουσίες που παράγονται από τον καπνό για κάπνισμα, όπως πίσσα ή μονοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, υπήρξε συζήτηση για το πόσο ασφαλής είναι η μακροχρόνια χρήση τους.
 

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 181 καπνιστές ή πρώην καπνιστές, έχει χαρακτηριστεί ως "ορόσημο", καθώς θεωρείται ότι είναι η πρώτη  (ή τουλάχιστον μία απο τις πρώτες) που εξετάζει τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα του "πραγματικού κόσμου".   Προηγούμενες μελέτες αυτού του είδους βασίστηκαν κυρίως στον εργαστηριακό εξοπλισμό ή στην έρευνα των ζώων για να εκτιμήσουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των ηλεκτρονικών τσιγάρων.


Οι εθελοντές συμπλήρωσαν τα ερωτηματολόγια και παρείχαν δείγματα αναπνοής, σάλιου και ούρων.   Οι ερευνητές βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών ουσιών και καρκινογόνων ουσιών (καρκινογόνων ουσιών) στα δείγματα εκείνων των πρώην καπνιστών που είχαν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικά τσιγάρα ή θεραπεία υποκατάστασης νικοτίνης (NRT) σε σύγκριση με τους σημερινούς καπνιστές.


Ένα άλλο αξιοσημείωτο αποτέλεσμα είναι ότι οι σημερινοί καπνιστές που μπορεί να προσπαθούν να μειώσουν τον κίνδυνο βλάβης τους χρησιμοποιώντας συνδυασμό από  τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα κανονικά τσιγάρα ίσως εξοικονομούν χρήματα, αλλά κάνουν λίγα για την υγεία τους.   Οι «συνδυαστικοί χρήστες» είχαν ακόμη πολύ υψηλά επίπεδα τοξινών και καρκινογόνων παραγόντων


Η μελέτη αυτή αποδεικνύει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και το NRT μπορούν να μειώσουν τη βλάβη των καπνιστών μειώνοντας την έκθεση σε τοξικές χημικές ουσίες.   Τα στοιχεία αυτής της έρευνας φαίνεται επίσης να υποστηρίζουν την έκθεση του 2015 της Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας ότι "τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβή από τον καπνό".

 

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές από διάφορα ιδρύματα, όπως το University College του Λονδίνου, το Roswell Park Cancer Institute και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (και στις ΗΠΑ).    Η χρηματοδότηση χορηγήθηκε από την Cancer Research UK.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Annals of Internal Medicine.

 

Source:   National Library of Medicine - PubMed Health

 

Links:

Can vaping damage your lungs? What we do (and don’t) know

Πηγή: