ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΙΓΑΡΟ: Επιπτώσεις στην υγεία

electronic cigarette
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 03/04/2019 - 13:33

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

 • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν τους ενήλικες καπνιστές που δεν είναι έγκυοι, εάν χρησιμοποιηθούν ως πλήρες υποκατάστατο των κανονικών τσιγάρων και άλλων καπνιστικών προϊόντων καπνού.
 • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν είναι ασφαλή για τους νέους, τους νέους ενήλικες, τις έγκυες γυναίκες ή τους ενήλικες που δεν χρησιμοποιούν σήμερα προϊόντα καπνού.
 • Ενώ τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν μερικούς ανθρώπους και να βλάψουν άλλους, οι επιστήμονες έχουν ακόμα πολλά να μάθουν για το αν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι αποτελεσματικά για το κάπνισμα.
 • Εάν δεν έχετε καπνίσει ποτέ ή χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα καπνού ή ηλεκτρονικά τσιγάρα, μην ξεκινήσετε.

 

Προβολή

 

 

 

Τι είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

 • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έρχονται σε πολλά σχήματα και μεγέθη. Τα περισσότερα έχουν μια μπαταρία, ένα στοιχείο θέρμανσης και ένα μέρος για την αποθήκευση του υγρού.
 • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα παράγουν ένα αερόλυμα με τη θέρμανση ενός υγρού που συνήθως περιέχει νικοτίνη-το εθιστικό φάρμακο στα κανονικά τσιγάρα, τα πούρα και άλλα προϊόντα καπνού-αρώματα και άλλες χημικές ουσίες που βοηθούν στην κατασκευή του αερολύματος. Οι χρήστες εισπνέουν αυτό το αεροζόλ στους πνεύμονες. Οι παρευρισκόμενοι μπορούν επίσης να αναπνεύσουν αυτό το αεροζόλ όταν ο χρήστης εκπνέει στον αέρα.
 • Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι γνωστά με πολλά διαφορετικά ονόματα. Μερικές φορές ονομάζονται "e-cigs", "e-ναργιλέ", "mods", "στυλογράφοι", "vapes", "συστήματα δεξαμενών" και "ηλεκτρονικά συστήματα παράδοσης νικοτίνης".
 • Ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα γίνονται για να μοιάζουν με κανονικά τσιγάρα, πούρα ή σωλήνες. Ορισμένα μοιάζουν με στυλό, USB sticks και άλλα καθημερινά αντικείμενα. Μεγαλύτερες συσκευές, όπως συστήματα δεξαμενών ή "mods", δεν μοιάζουν με άλλα προϊόντα καπνού.

Η χρήση ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου ονομάζεται μερικές φορές "σβήσιμο".
Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να παραδώσουν μαριχουάνα και άλλα φάρμακα.

Σχήμα: Παραδείγματα προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου

e-cigarette depiction

Τι είναι το αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου;

Το αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου που οι χρήστες αναπνέουν από τη συσκευή και εκπνέουν μπορεί να περιέχει επιβλαβείς και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, όπως:

 • Νικοτίνη
 • Πολύ λεία σωματίδια που μπορούν να εισπνευστούν βαθιά μέσα στους πνεύμονες
 • Αρωματισμό όπως το διακετύλιο, ένα χημικό που συνδέεται με μια σοβαρή πνευμονική νόσο
 • Πτητικές οργανικές ενώσεις
 • Χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο
 • Βαρέα μέταλλα όπως νικέλιο, κασσίτερο και μόλυβδο


Είναι δύσκολο για τους καταναλωτές να γνωρίζουν ποια προϊόντα περιέχουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Για παράδειγμα, ορισμένα ηλεκτρονικά τσιγάρα που διατίθενται στο εμπόριο ως περιέχοντα μηδενικό ποσοστό νικοτίνης έχουν βρεθεί ότι περιέχουν νικοτίνη.

 

Προβολή

 

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις στην υγεία από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων;

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ακόμα σχετικά νέα οι επιστήμονες ακόμα μαθαίνουν για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους στην υγεία. Εδώ είναι αυτά που γνωρίζουμε τώρα.


Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία έχει γνωστές επιπτώσεις στην υγεία

 • Η νικοτίνη είναι ιδιαίτερα εθιστική.
 • Η νικοτίνη είναι τοξική για την ανάπτυξη εμβρύων.
 • Η νικοτίνη μπορεί να βλάψει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται από τα πρώτα χρόνια μέχρι και τα 20+ .
 • Η νικοτίνη αποτελεί κίνδυνο για την υγεία και για τις έγκυες γυναίκες και τα αναπτυσσόμενα μωρά τους.


Εκτός από τη νικοτίνη, το αεροζόλ e-τσιγάρων μπορεί να περιέχει ουσίες που βλάπτουν το σώμα.

 • Αυτό περιλαμβάνει χημικές ουσίες που προκαλούν καρκίνο και μικροσκοπικά σωματίδια που φθάνουν βαθιά στους πνεύμονες. Ωστόσο, το αεροζόλ ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει γενικά λιγότερες επιβλαβείς χημικές ουσίες από ό, τι ο καπνός από καμένα προϊόντα καπνού.
   


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορούν να προκαλέσουν ακούσιους τραυματισμούς.

 • Οι ελαττωματικές μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου έχουν προκαλέσει πυρκαγιές και εκρήξεις, μερικές από τις οποίες έχουν προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς. Οι περισσότερες εκρήξεις συνέβησαν όταν φορτώθηκαν οι μπαταρίες ηλεκτρονικού τσιγάρου.
 • Η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ συλλέγει στοιχεία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος. Καλόν είναι να αναφέρετε μια έκρηξη ηλεκτρονικού τσιγάρου ή οποιοδήποτε άλλο απροσδόκητο ζήτημα υγείας ή ασφάλειας με ένα ηλεκτρονικό τσιγάρο.
 • Επιπλέον, η οξεία έκθεση σε νικοτίνη μπορεί να είναι τοξική. Τα παιδιά και οι ενήλικες έχουν δηλητηριαστεί με κατάποση, αναπνοή ή απορρόφηση υγρού ηλεκτρονικού τσιγάρου μέσω του δέρματος ή των ματιών τους.
   

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι των ηλεκτρονικών τσιγάρων για τη νεολαία, τους νέους ενήλικες και τις έγκυες γυναίκες;

 • Τα περισσότερα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν νικοτίνη, η οποία είναι εθιστική και τοξική για την ανάπτυξη εμβρύων. Η έκθεση σε νικοτίνη μπορεί επίσης να βλάψει την εγκεφαλική ανάπτυξη του εγκεφάλου, η οποία συνεχίζεται από τα πρώτα χρόνια έως τις ηλικίες των 20+. Το αεροζόλ με ηλεκτρονικό τσιγάρο μπορεί να περιέχει χημικές ουσίες που είναι επιβλαβείς για τους πνεύμονες. Και η χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων για νέους συνδέεται με τη χρήση άλλων προϊόντων καπνού, συμπεριλαμβανομένων των τσιγάρων.

 

Προβολή

 


Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι λιγότερο επιβλαβή από τα κανονικά τσιγάρα;

 • αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι ασφαλή. Το αερόλυμα ηλεκτρονικού τσιγάρου περιέχει γενικά λιγότερες τοξικές χημικές ουσίες από το θανατηφόρο μείγμα 7000 χημικών ουσιών σε καπνό από τα κανονικά τσιγάρα. Ωστόσο, το αεροζόλ ηλεκτρονικού τσιγάρου δεν είναι ακίνδυνο. Μπορεί να περιέχει επιβλαβείς και δυνητικά επιβλαβείς ουσίες, συμπεριλαμβανομένης της νικοτίνης, βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος, πτητικές οργανικές ενώσεις και παράγοντες που προκαλούν καρκίνο.

 

Μπορούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα να βοηθήσουν τους ενήλικες να σταματήσουν το κάπνισμα;

 • ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν εγκρίνονται επί του παρόντος από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ ως ένα βοήθημα για το κάπνισμα. Η ομάδα ειδικών για τις προληπτικές υπηρεσίες των Η.Π.Α., μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον τομέα της υγείας που συντάσσει συστάσεις σχετικά με την προληπτική υγειονομική περίθαλψη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα αποδεικτικά στοιχεία είναι ανεπαρκή για να συστήσουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα για διακοπή του καπνίσματος σε ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των εγκύων.
   

Ωστόσο, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να βοηθήσουν μη εγκύους καπνιστές ενηλίκων, αν χρησιμοποιηθούν ως πλήρες υποκατάστατο όλων των τσιγάρων και άλλων καπνιστών προϊόντων καπνού.

 • Μέχρι σήμερα, οι λίγες μελέτες σχετικά με το θέμα είναι μικτές. Μια επισκόπηση του Cochrane βρήκε στοιχεία από δύο τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με νικοτίνη μπορούν να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα μακροπρόθεσμα σε σύγκριση με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα (μη νικοτίνης). Ωστόσο, σε μικρό αριθμό δοκιμών, μικρά μεγέθη δείγματος και ευρέα περιθώρια σφάλματος γύρω από τις εκτιμήσεις.
 • Μια πρόσφατη μελέτη CDC [PDF-197 KB] διαπίστωσε ότι πολλοί ενήλικες χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το κάπνισμα. Ωστόσο, οι περισσότεροι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων ενηλίκων δεν σταματούν να καπνίζουν τσιγάρα και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν και τα δύο προϊόντα ως «διπλή χρήση»). Η διπλή χρήση δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος διασφάλισης της υγείας σας, είτε χρησιμοποιείτε ηλεκτρονικά τσιγάρα, καπνό χωρίς καπνό ή άλλα προϊόντα καπνού, εκτός από τα κανονικά τσιγάρα.

 

Επειδή το κάπνισμα ακόμα και μερικά τσιγάρα την ημέρα μπορεί να είναι επικίνδυνο, η διακοπή του καπνίσματος εντελώς είναι πολύ σημαντική για την προστασία της υγείας σας.

 

Προβολή

 

 

 

Courtecy:  US Centers for Disease Control and Prevention (CDC)