Χρόνια βρογχίτιδα

chronic bronchitis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:53

Περίληψη

Η βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρόγχων, των αεραγωγών δηλαδή που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονές σας.
 
Προκαλεί βήχα, που συχνά φέρνει βλενόρρεια. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια, συριγμό, χαμηλό πυρετό, και σφίξιμο στο στήθος. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βρογχίτιδας: οξεία και χρόνια.
 

Συμπτώματα

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι ένας τύπος ΧΑΠ (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια). Η φλεγμονή βρογχικών σωλήνων παράγει πολλές βλέννες. Αυτό οδηγεί σε βήχα και δυσκολία στην αναπνοή. Το κάπνισμα είναι η πιο κοινή αιτία. Μπορεί επίσης να την προκαλέσει αναπνοή μολυσμένου αέρα, καπνοί ή αναπνοή σκόνης για μεγάλο χρονικό διάστημα.
 
Για τη διάγνωση της χρόνιας βρογχίτιδας, ο γιατρός σας θα εξετάσει τα σημεία και τα συμπτώματα και θα ακούσει την αναπνοή σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε περαιτέρω εξετάσεις.

Θεραπείες

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια μακροχρόνια κατάσταση που επανεμφανίζεται και δεν απομακρύνεται εντελώς. Εάν καπνίζετε, είναι σημαντικό να σταματήσετε το κάπνισμα.
 
Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στα συμπτώματα σας. Περιλαμβάνει φάρμακα για να ανοίξει τους αεραγωγούς σας και να βοηθήσει τη βλέννα να καθαρίσει. Μπορεί επίσης να χρειαστεί θεραπεία με οξυγόνο. Η πνευμονική αποκατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε καλύτερα την καθημερινή ζωή.

Πηγή:

National Library of Medicine