Θεραπεία περιεδρικού συριγγίου με Laser

Othon Michael
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 03/07/2017 - 12:33

ΓΕΝΙΚΟΣ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ

Η ανάπτυξη ενός περιεδρικού συριγγίου προσβάλλει σε μεγάλο βαθμό τους σφιγκτήρες του πρωκτού, οπότε η αρτιότερη προσέγγιση προσβλέπει στην διατήρηση του σφιγκτηριακού μηχανισμού και την διατήρηση της εγκράτειας.

 

Θεραπείες του περιεδρικού συριγγίου και προκλήσεις

Οι κλασσικές χειρουργικές μέθοδοι αντιμετώπισης παρουσιάζουν τραυματισμό των σφιγκτήρων με συνέπεια απώλεια αερίων ή κοπράνων, κάτι που αποτελεί ισχυρό κλονισμό στην καθημερινότητα των ασθενών και μια ιδιαίτερη αναπηρία.

Είναι συνεπώς κοινή παραδοχή οτι η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου αποτελεί πρόκληση για τον χειρουργό, διότι πρέπει να διαφυλάξει τους σφιγκτήρες ανέπαφους και να μειώσει τα αρκετά υψηλά ποσοστά υποτροπής

Παλαιότερες και νεότερες εξελιγμένες τεχνικές έχουν καλά αποτελέσματα, αλλά το ποσοστό των υποτροπών εξακολουθεί διεθνώς να παραμένει αρκετά υψηλό.

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου με Laser

Στην Ελλάδα εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη επιτυχία η καινοτομική μέθοδος θεραπείας με Laser FiLaC® (Fistula – track – Laser Closure). H σύγχρονη αυτή μέθοδος επιδιώκει τη σύγκλιση του περιεδρικού συριγγίου χωρίς τραυματισμό του σφικτήρα, με διατήρηση κάθε μέρους του μυϊκού ιστού και την ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου ακράτειας.

Η θεραπεία συνίσταται στη σύγκλιση (κλείσιμο) του συριγγίου με τη χρήση του laser Leonardo και μιας ειδικής οπτικής ίνας με κυκλική (360ο) διάχυση της ενέργειας.

Η επέμβαση διενεργείται με την προώθηση και την ακριβή τοποθέτηση της οπτικής ίνας Laser μέσα στο συρίγγιο. Καθώς η οπτική ίνα αποσύρεται εφαρμόζεται η ενέργεια laser που καταστρέφει το επιθήλιο του συριγγώδους πόρου και συγκλίνει (σφραγίζει) τα τοιχώματα του συριγγίου.

Πλεονεκτήματα της μεθόδου FiLaC

Η θεραπεία περιεδρικού συριγγίου με Laser FiLaC®έχει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με τις υπόλοιπες κλασσικές μεθόδους:

  •  Είναι απλή, σύντομη (μέχρι 15 λεπτά), αναίμακτη και εντελώς ανώδυνη
  •  Εξασφαλίζεται ο απόλυτος έλεγχος αποφεύγοντας το ενδεχόμενο εκτομής ή διαχωρισμού των ιστών και τους συνακόλουθους κινδύνους μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών
  •  Δεν απαιτεί ιδιαίτερο χρόνο νοσηλείας και πραγματοποιείται σε βάση ημερήσιας νοσηλείας. Ο ασθενής εξέρχεται την ίδια ημέρα μετά απο λίγες ώρες απο την κλινική
  •  Οι διαστάσεις και η διάμετρος του συριγγίου δεν συνιστούν περιορισμό ενώ η εύκαμπτη ίνα Laser εξασφαλίζει πρόσβαση σε συρίγγια με δύσκολη ανατομία και διακλαδώσεις.
  •  Η ενέργεια του laser επιταχύνει τη διαδικασία της επούλωσης

 

 

Σημείωση:

Η θεραπεία του περιεδρικού συριγγίου με Laser, συνδυάζεται και με την ενδοσκοπική μέθοδο VAAFT, όπου η χαρτογράφηση γίνεται ενδοσκοπικά και η εξάχνωση του συριγγίου διενεργείται με το Laser.

 

 

Info:

Για περισσότερες πληροφορίες και υπεύθυνη ενημέρωση επικοινωνήστε με τον κο Όθωνα Μιχαήλ, Γενικό Χειρουργό, Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και κάτοχο Μάστερ στην Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική, Διευθυντή Χειρουργικής Κλινικής Ιατρικού Παλαιού Φαλήρου και Υπεύθυνο Τμήματος Ορθοπρωκτικής Χειρουργικής, Τηλ.: 2109520070| omichail@yahoo.com | http://www.omichail.gr