Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου

Irritable Bowel Syndrome
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:48

Περίληψη

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει το παχύ έντερο  και μπορεί να προκαλέσει κοιλιακές κράμπες, φούσκωμα, και μια αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου.   Μερικοί άνθρωποι με την διαταραχή έχουν δυσκοιλιότητα, μερικοί έχουν διάρροια ενώ άλλοι πάνε πέρα δώθε μεταξύ των δύο. Παρά το γεγονός ότι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορεί να προκαλέσει μεγάλη δυσφορία, δεν βλάπτει τα έντερα.

Παράγοντες Κινδύνου

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) είναι κοινό και επηρεάζει περίπου διπλάσιες γυναίκες από ότι τους άνδρες ενώ είναι πιο συχνό σε άτομα ηλικίας κάτω των 45 ετών.

Αιτίες

Κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή αιτία του ευερέθιστου εντέρου, καθώς δεν υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για αυτό.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει εξετάσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε άλλες ασθένειες. Οι δοκιμές αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις δειγματοληψίας κοπράνων, εξετάσεις αίματος και ακτινογραφίες.  Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να κάνει μια εξέταση που ονομάζεται σιγμοειδοσκόπηση ή κολονοσκόπηση.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι οι οποίοι διαγιγνώσκονται με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) μπορούν να ελέγχουν τα συμπτώματά τους με την σωστή διατροφή, την διαχείριση του άγχους, τα προβιοτικά, και την ιατρική.

Πηγή:

National Library of Medicine