Συμφύσεις

Adhesions
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:43

Περίληψη

Οι συμφύσεις είναι περιοχές/συγκροτήματα του ανθρώπινου ιστού τύπου ουλής.

Κανονικά, οι εσωτερικοί ιστοί και τα όργανα έχουν ολισθηρές επιφάνειες, έτσι ώστε να μπορούν να μετακινούνται εύκολα, ακολουθώντας τις κινήσεις του σώματος. Οι συμφύσεις προκαλούν τους ιστούς και όργανα για να κολλάνε μαζί.  Μπορεί να συνδέουν τις θηλιές των εντέρων μεταξύ τους, ή με κοντινά όργανα, ή στο τοίχωμα της κοιλιάς.  Μπορούν επίσης να τραβήξουν τμήματα των εντέρων εκτός τόπου, και αυτό  μπορεί να εμποδίζει την τροφή να διέρχεται από το έντερο.

Συμπτώματα

Οι συμφύσεις μπορεί να συμβούν οπουδήποτε στο σώμα. Αλλά συχνά σχηματίζονται μετά από χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα.  Σχεδόν ο καθένας που έχει τη χειρουργική επέμβαση στην κοιλιακή χώρα εμφανίζει συμφύσεις.  Μερικές συμφύσεις δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.  Αλλά όταν, εν μέρει ή πλήρως μπλοκάρουν τα έντερα, τότε προκαλούν συμπτώματα, όπως:

• Σοβαρός κοιλιακός πόνος ή κράμπες

• Εμετός

• Φούσκωμα

• Αδυναμία να περνούν τα φυσικά αέρια

• Δυσκοιλιότητα

Οι συμφύσεις μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν στειρότητα στις γυναίκες με το να μην επιτρέπουν στα γονιμοποιημένα αυγά να προσεγγίσουν την μήτρα.

Διάγνωση

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα τεστ για την ανίχνευση συμφύσεων. Οι γιατροί συνήθως τα βρίσκουν κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης για τη διάγνωση άλλων προβλημάτων.

Θεραπείες

Μερικές συμφύσεις εξαλείφονται μόνες τους, αλλά αν  μπλοκάρουν εν μέρει τα έντερα σας, μια διατροφή χαμηλή σε φυτικές ίνες μπορεί να επιτρέψει τα τρόφιμα να μετακινούνται εύκολα μέσα από την πληγείσα περιοχή.

Εάν όμως έχετε μια πλήρη εντερική απόφραξη, τότε αυτή είναι απειλητική για τη ζωή σας και θα πρέπει να λάβετε άμεσα ιατρική φροντίδα καθώς μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Πηγή:

National Library of Medicine