Πεπτικό Έλκος

Peptic Ulcer
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 09/04/2017 - 22:56

Περίληψη

Ένα πεπτικό έλκος είναι μια πληγή στα τοιχώματα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου σας, το πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου σας.  Ένα κάψιμο ή πόνος στο στομάχι είναι το πιο κοινό σύμπτωμα.
 

Ο πόνος του πεπτικού έλκους έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Ξεκινά ανάμεσα στα γεύματα ή κατά τη διάρκεια της νύχτας.
  • Σταματά για λίγο αν φάτε ή αν πάρετε αντιόξινα.
  • Διαρκεί για λεπτά έως ώρες.
  • Έρχεται και διαρκεί για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες.

 
Αιτίες εμφάνισης του πεπτικού έλκους

Τα πεπτικά έλκη συμβαίνουν όταν τα οξέα που βοηθούν στην πέψη των τροφίμων βλάψουν τα τοιχώματα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου.
 
Η πιο κοινή αιτία είναι η μόλυνση με ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.  Μια άλλη αιτία είναι η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (NSAIDs) όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη. 
 
Το άγχος και τα πικάντικα τρόφιμα δεν προκαλούν έλκη, αλλά μπορεί να τα κάνουν χειρότερα.

Διάγνωση και αντιμετώπιση του πεπτικού έλκους

Για να δείτε αν έχετε κάποια λοίμωξη για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.(H. pylori), ο γιατρός σας θα εξετάσει το αίμα σας, την αναπνοή ή τα κόπρανα.  Ο γιατρός σας έχει επίσης την δυνατότητα να δεί στο εσωτερικό του στομάχου και του δωδεκαδακτύλου σας κάνοντας μια ενδοσκόπηση ή μια ακτινογραφία.

Το πεπτικό έλκος θα επιδεινωθεί αν δεν αντιμετωπιστεί.   Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει τα φάρμακα για να μειώσουν τα οξέα του στομάχου ή αντιβιοτικά για να σκοτώσουν το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.  

Τα αντιόξινα και το γάλα δεν μπορούν να θεραπεύσουν τα πεπτικά έλκη. Το κάπνισμα και η αποφυγή του αλκοόλ μπορεί να βοηθήσουν. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε χειρουργική επέμβαση, εάν τα έλκη σας δεν επουλώνονται.

Πηγή:

National Library of Medicine