Οξεία Σκωληκοειδίτιδα: Συμπτώματα και Διάγνωση

Acute Appendicitis Symptoms
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 18:54

Τι είναι η Οξεία Σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ένα οδυνηρό πρήξιμο της απόφυσης του εντέρου.  Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια μικρή, λεπτή σακούλα μήκους περίπου 5-10 εκατοστών. Συνδέεται με το παχύ έντερο, όπου σχηματίζονται τα κόπρανα .

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί έχουμε την σκωληκοειδή απόφυση, αλλά η κατάργησή της δεν είναι επιβλαβής.

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά με έναν πόνο στη μέση της κοιλιάς (κοιλιάς) που μπορεί να έρχεταιι και να φεύγει.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο πόνος ταξιδεύει στην κάτω δεξιά πλευρά, όπου συνήθως βρίσκεται η απόφυση και γίνεται σταθερός και επίμονος.

Πιέζοντας την περιοχή, βήχοντας ή περπατώντας μπορεί όλα να κάνουν τον πόνο χειρότερο. Μπορεί να χάσετε την όρεξή σας, να αισθάνεστε άρρωστος και να αντιμετωπίσετε περιστασιακή διάρροια.

 

Προβολή

 


Πότε πρέπει να λάβετε ιατρική βοήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην κοιλιά που χειροτερεύει σταδιακά, επικοινωνήστε αμέσως με τον Γιατρό σας ή με τα έκτακτα περιστατικά.

Θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο αν έχετε ξαφνικό πόνο που συνεχίζει να επιδεινώνεται και εξαπλώνεται στην κοιλιά σας.

Αυτά είναι σημάδια που μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη στην απόφυση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.

 

Appendicitis pain area


Τι προκαλεί Σκωληκοειδίτιδα;

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα αίτια της σκωληκοειδίτιδας. Οι περισσότερες περιπτώσεις πιστεύεται ότι συμβαίνουν όταν κάτι μπλοκάρει την είσοδο της απόφυσης.

Για παράδειγμα, ένα μπλοκάρισμα μπορεί να σχηματιστεί από ένα μικρό κομμάτι περιττωμάτων ή μια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πρησμένο λεμφαδένα μέσα στο τοίχωμα του εντέρου.

Αυτή η απόφραξη οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής και οίδημα. Η πίεση που προκαλείται από το πρήξιμο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στην έκρηξη της απόφυσης.

Καθώς τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της σκωληκοειδίτιδας.

 

Ποιος επηρεάζεται;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια κοινή πάθηση. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 13 ανθρώπους θα την αναπτύσσουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερη σε νέους ηλικίας 10 έως 20 ετών.

 

Συμπτώματα της Οξείας Σκωληκοειδείτιδας

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά με έναν πόνο στη μέση της κοιλιάς που μπορεί να έρχεται και να φεύγει.

Μέσα σε λίγες ώρες ο πόνος ταξιδεύει στην κάτω δεξιά πλευρά, όπου συνήθως βρίσκεται η απόφυση και γίνεται σταθερός και επώδυνος.

Πιέζοντας την περιοχή, βήχοντας ή περπατώντας μπορεί όλα να κάνουν τον πόνο χειρότερο.

Εάν έχετε σκωληκοειδίτιδα, μπορεί επίσης να έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
 • αίσθηση αδιαθεσίας
 • απώλεια της όρεξης
 • διάρροια
 • υψηλή θερμοκρασία (πυρετό)

 

 

Προβολή

 

 

Πότε πρέπει να λάβετε ιατρική βοήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην κοιλιά που χειροτερεύει σταδιακά, επικοινωνήστε αμέσως με τον Γιατρό ή τα έκτακτα περιστατικά.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί εύκολα να συγχέεται με κάτι άλλο, όπως:

 • γαστρεντερίτιδα
 • το σύνδρομο του ερεθισμένου εντέρου (IBS)
 • δυσκοιλιότητα
 • λοιμώξεων της ουροδόχου κύστεως ή των ούρων
 • νόσο του Κρον
 • πυελική λοίμωξη


Στις νεαρές γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να έχουν γυναικολογική αιτία, όπως έκτοπη εγκυμοσύνη ή έμμηνο πόνου.

 • οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί συνεχή πόνο στο στομάχι απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο αν έχετε έναν πόνο που ξαφνικά χειροτερεύει και εξαπλώνεται στην κοιλιά σας. Αυτά είναι σημάδια ότι έχει σκάσει η απόφυσή σας.

Εάν η απόφυση έχει εκραγεί , μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα, μια πιθανώς σοβαρή μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης της κοιλιάς.

 

Διάγνωση της Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί αν δεν έχετε τα τυπικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται μόνο στις μισές περιπτώσεις.

Επίσης, οι σκωληκοειδείς αποφύσεις ορισμένων ανθρώπων μπορεί να βρίσκονται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό τμήμα του σώματός τους, όπως:

 • τη λεκάνη
 • πίσω από το παχύ έντερο
 • γύρω από το λεπτό έντερο
 • κοντά στο δεξί κάτω μέρος του ήπατος


Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πόνο παρόμοιο με την σκωληκοειδίτιδα, αλλά αυτό προκαλείται από κάτι άλλο, όπως:

 • γαστρεντερίτιδα
 • το σύνδρομο του ερεθισμένου εντέρου (IBS)
 • δυσκοιλιότητα
 • μια λοίμωξη από ουροδόχο κύστη ή ούρα


Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, θα εξετάσει την κοιλιά σας και θα διαπιστώσει εάν ο πόνος επιδεινώνεται όταν εφαρμόζεται πίεση στην περιοχή προσάρτησης (την κάτω δεξιά πλευρά).

Εάν τα συμπτώματά σας είναι τα τυπικά της σκωληκοειδίτιδας, αυτό είναι συνήθως αρκετό για τον Γιατρό σας να κάνει μια σίγουρη διάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μεταφερθείτε αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία.


Περαιτέρω εξετάσεις

Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι τυπικά, ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο για επιβεβαίωση της διάγνωσης και αποκλεισμό άλλων προϋποθέσεων.

Περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μια εξέταση αίματος για να αναζητήσετε σημεία λοίμωξης
 • ένα τεστ εγκυμοσύνης για τις γυναίκες
 • μια δοκιμή ούρων για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως η μόλυνση της ουροδόχου κύστης
 • μια υπερηχογραφική σάρωση για να δείτε αν η απόφυση είναι πρησμένη
 • μια σάρωση με ηλεκτρονική τομογραφία (CT)


Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να λάβετε τα αποτελέσματα των δοκιμών. Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει μια λαπαροσκόπηση για να επιθεωρήσει την απόφυση και τα όργανα της πυέλου εάν η διάγνωση είναι ακόμα αβέβαιη.

Συνήθως θα σας συμβουλεύσει να αφαιρέσετε την απόφυση εάν υποψιαστεί σκωληκοειδίτιδα, αντί να διακινδυνεύσετε να εκραγεί. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι αφαιρούν την απόφυσή τους, παρόλο που τελικά διαπιστώθηκε ότι είναι φυσιολογική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν είναι βέβαιη, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει να περιμένετε έως και 24 ώρες για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, παραμένουν ίδια ή χειροτερεύουν.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι η απόφυσή σας έχει εκραγεί, θα σας στείλει αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία.

 

 

Προβολή

 

 

 

 

Sources:  

UK – National Health System (NHS)

US - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)