Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Acute Appendicitis
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 18:53

Τι είναι η Οξεία Σκωληκοειδίτιδα;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι ένα οδυνηρό πρήξιμο της απόφυσης του εντέρου.  Η σκωληκοειδής απόφυση είναι μια μικρή, λεπτή σακούλα μήκους περίπου 5-10 εκατοστών. Συνδέεται με το παχύ έντερο, όπου σχηματίζονται τα κόπρανα .

Κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί έχουμε την σκωληκοειδή απόφυση, αλλά η κατάργησή της δεν είναι επιβλαβής.

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά με έναν πόνο στη μέση της κοιλιάς (κοιλιάς) που μπορεί να έρχεταιι και να φεύγει.

Μέσα σε λίγες ώρες, ο πόνος ταξιδεύει στην κάτω δεξιά πλευρά, όπου συνήθως βρίσκεται η απόφυση και γίνεται σταθερός και επίμονος.

Πιέζοντας την περιοχή, βήχοντας ή περπατώντας μπορεί όλα να κάνουν τον πόνο χειρότερο. Μπορεί να χάσετε την όρεξή σας, να αισθάνεστε άρρωστος και να αντιμετωπίσετε περιστασιακή διάρροια.

 

Προβολή

 


Πότε πρέπει να λάβετε ιατρική βοήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην κοιλιά που χειροτερεύει σταδιακά, επικοινωνήστε αμέσως με τον Γιατρό σας ή με τα έκτακτα περιστατικά.

Θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο αν έχετε ξαφνικό πόνο που συνεχίζει να επιδεινώνεται και εξαπλώνεται στην κοιλιά σας.

Αυτά είναι σημάδια που μπορεί να προκαλέσουν έκρηξη στην απόφυση, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές που είναι δυνητικά απειλητικές για τη ζωή.


Πώς αντιμετωπίζεται η Οξεία Σκωληκοειδίτιδα

Στις περισσότερες περιπτώσεις σκωληκοειδίτιδας, η σκωληκοειδής απόφυση πρέπει να απομακρυνθεί χειρουργικά το συντομότερο δυνατόν.

Η απομάκρυνση της απόφυσης,, γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή , είναι μία από τις πιο συνήθεις επεμβάσεις και το ποσοστό επιτυχίας της είναι εξαιρετικό.

Η χειρουργική επέμβαση εκτελείται συνήθως

Η λαπαροσκοπική επέμβαση, ή χειρουργική επέμβαση κλειδαρότρυπας όπως λέγεται, η οποία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μικρών οπών στην κοιλιά σας, μέσω των οποίων εισάγονται ειδικά χειρουργικά εργαλεία.

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση, όπου γίνεται μια μεγαλύτερη, ενιαία κοπή στην κοιλιακή χώρα, πραγματοποιείται συνήθως εάν η απόφυση έχει εκραγεί ή η πρόσβαση είναι πιο δύσκολη.

Οι περισσότεροι άνθρωποι κάνουν μια πλήρη ανάκαμψη από μια σκωληκοειδεκτομή σε μερικές εβδομάδες, αν και οι επίπονες δραστηριότητες μπορεί να χρειαστεί να αποφευχθούν για έως και έξι εβδομάδες μετά την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.


Appendicitis pain area


Τι προκαλεί Σκωληκοειδίτιδα;

Δεν είναι ξεκάθαρο ποια είναι τα αίτια της σκωληκοειδίτιδας. Οι περισσότερες περιπτώσεις πιστεύεται ότι συμβαίνουν όταν κάτι μπλοκάρει την είσοδο της απόφυσης.

Για παράδειγμα, ένα μπλοκάρισμα μπορεί να σχηματιστεί από ένα μικρό κομμάτι περιττωμάτων ή μια μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος που μπορεί να οδηγήσει σε έναν πρησμένο λεμφαδένα μέσα στο τοίχωμα του εντέρου.

Αυτή η απόφραξη οδηγεί στην ανάπτυξη φλεγμονής και οίδημα. Η πίεση που προκαλείται από το πρήξιμο μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει στην έκρηξη της απόφυσης.

Καθώς τα αίτια δεν είναι πλήρως κατανοητά, δεν υπάρχει εγγυημένος τρόπος πρόληψης της σκωληκοειδίτιδας.

 

Ποιος επηρεάζεται;

Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια κοινή πάθηση. Εκτιμάται ότι περίπου 1 στους 13 ανθρώπους θα την αναπτύσσουν σε κάποιο σημείο της ζωής τους.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συνηθέστερη σε νέους ηλικίας 10 έως 20 ετών.

 

Συμπτώματα της Οξείας Σκωληκοειδείτιδας

Η σκωληκοειδίτιδα συνήθως ξεκινά με έναν πόνο στη μέση της κοιλιάς που μπορεί να έρχεται και να φεύγει.

Μέσα σε λίγες ώρες ο πόνος ταξιδεύει στην κάτω δεξιά πλευρά, όπου συνήθως βρίσκεται η απόφυση και γίνεται σταθερός και επώδυνος.

Πιέζοντας την περιοχή, βήχοντας ή περπατώντας μπορεί όλα να κάνουν τον πόνο χειρότερο.

Εάν έχετε σκωληκοειδίτιδα, μπορεί επίσης να έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως:

 • αίσθημα αδιαθεσίας (ναυτία)
 • αίσθηση αδιαθεσίας
 • απώλεια της όρεξης
 • διάρροια
 • υψηλή θερμοκρασία (πυρετό)


Πότε πρέπει να λάβετε ιατρική βοήθεια

Εάν αντιμετωπίζετε πόνο στην κοιλιά που χειροτερεύει σταδιακά, επικοινωνήστε αμέσως με τον Γιατρό ή τα έκτακτα περιστατικά.

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί εύκολα να συγχέεται με κάτι άλλο, όπως:

 • γαστρεντερίτιδα
 • το σύνδρομο του ερεθισμένου εντέρου (IBS)
 • δυσκοιλιότητα
 • λοιμώξεων της ουροδόχου κύστεως ή των ούρων
 • νόσο του Κρον
 • πυελική λοίμωξη


Στις νεαρές γυναίκες, αυτά τα συμπτώματα μπορεί μερικές φορές να έχουν γυναικολογική αιτία, όπως έκτοπη εγκυμοσύνη ή έμμηνο πόνου.

 • οποιαδήποτε κατάσταση που προκαλεί συνεχή πόνο στο στομάχι απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Θα πρέπει να καλέσετε ένα ασθενοφόρο αν έχετε έναν πόνο που ξαφνικά χειροτερεύει και εξαπλώνεται στην κοιλιά σας. Αυτά είναι σημάδια ότι έχει σκάσει η απόφυσή σας.

Εάν η απόφυση έχει εκραγεί , μπορεί να προκαλέσει περιτονίτιδα, μια πιθανώς σοβαρή μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης της κοιλιάς.

 

Προβολή

 

 

Διάγνωση της Οξείας Σκωληκοειδίτιδας

Η σκωληκοειδίτιδα μπορεί να είναι δύσκολο να διαγνωστεί αν δεν έχετε τα τυπικά συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται μόνο στις μισές περιπτώσεις.

Επίσης, οι σκωληκοειδείς αποφύσεις ορισμένων ανθρώπων μπορεί να βρίσκονται σε ένα ελαφρώς διαφορετικό τμήμα του σώματός τους, όπως:

 • τη λεκάνη
 • πίσω από το παχύ έντερο
 • γύρω από το λεπτό έντερο
 • κοντά στο δεξί κάτω μέρος του ήπατος


Μερικοί άνθρωποι αναπτύσσουν πόνο παρόμοιο με την σκωληκοειδίτιδα, αλλά αυτό προκαλείται από κάτι άλλο, όπως:

 • γαστρεντερίτιδα
 • το σύνδρομο του ερεθισμένου εντέρου (IBS)
 • δυσκοιλιότητα
 • μια λοίμωξη από ουροδόχο κύστη ή ούρα


Ο γιατρός σας θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας, θα εξετάσει την κοιλιά σας και θα διαπιστώσει εάν ο πόνος επιδεινώνεται όταν εφαρμόζεται πίεση στην περιοχή προσάρτησης (την κάτω δεξιά πλευρά).

Εάν τα συμπτώματά σας είναι τα τυπικά της σκωληκοειδίτιδας, αυτό είναι συνήθως αρκετό για τον Γιατρό σας να κάνει μια σίγουρη διάγνωση. Σε αυτή την περίπτωση, θα μεταφερθείτε αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία.


Περαιτέρω εξετάσεις

Εάν τα συμπτώματά σας δεν είναι τυπικά, ενδέχεται να απαιτούνται περαιτέρω εξετάσεις στο νοσοκομείο για επιβεβαίωση της διάγνωσης και αποκλεισμό άλλων προϋποθέσεων.

Περαιτέρω εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • μια εξέταση αίματος για να αναζητήσετε σημεία λοίμωξης
 • ένα τεστ εγκυμοσύνης για τις γυναίκες
 • μια δοκιμή ούρων για να αποκλείσει άλλες καταστάσεις, όπως η μόλυνση της ουροδόχου κύστης
 • μια υπερηχογραφική σάρωση για να δείτε αν η απόφυση είναι πρησμένη
 • μια σάρωση με ηλεκτρονική τομογραφία (CT)


Μερικές φορές μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να λάβετε τα αποτελέσματα των δοκιμών. Ο χειρουργός σας μπορεί να συστήσει μια λαπαροσκόπηση για να επιθεωρήσει την απόφυση και τα όργανα της πυέλου εάν η διάγνωση είναι ακόμα αβέβαιη.

Συνήθως θα σας συμβουλεύσει να αφαιρέσετε την απόφυση εάν υποψιαστεί σκωληκοειδίτιδα, αντί να διακινδυνεύσετε να εκραγεί. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένοι άνθρωποι αφαιρούν την απόφυσή τους, παρόλο που τελικά διαπιστώθηκε ότι είναι φυσιολογική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου η διάγνωση δεν είναι βέβαιη, ένας γιατρός μπορεί να συστήσει να περιμένετε έως και 24 ώρες για να δείτε εάν τα συμπτώματά σας βελτιώνονται, παραμένουν ίδια ή χειροτερεύουν.

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι η απόφυσή σας έχει εκραγεί, θα σας στείλει αμέσως στο νοσοκομείο για θεραπεία.

 

 

Αντιμετώπιση της Οξείας Σκωληκοειδείτιδας

Εάν έχετε σκωληκοειδίτιδα, η απόφυσή σας συνήθως πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτή η επέμβαση είναι γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή.

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται επίσης συνήθως όταν υπάρχει πιθανότητα να έχετε σκωληκοειδίτιδα αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει σαφή διάγνωση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρείται ασφαλέστερο να αφαιρεθεί η απόφυση από το να διατρέξετε τον κίνδυνο να σκάσει εσωτερικά.

Στον άνθρωπο, η σκωληκοειδής απόφυση δεν εκτελεί καμία σημαντική λειτουργία και η απομάκρυνσή της δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα.

 

Προβολή

 

Τύποι επέμβασης 

Η  <<Σκωληκοειδεκτομή>> γίνεται με γενική αναισθησία είτε Λαπαροσκοπικά είτε με μια Ανοιχτή τεχνική.
 

Λαπαροσκοπική επέμβαση

Η λαπαροσκόπηση είναι συνήθως η προτιμώμενη μέθοδος αφαίρεσης της απόφυσης επειδή η αποκατάσταση τείνει να είναι ταχύτερη από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών ή τεσσάρων μικρών τομών στην κοιλιά. Στη συνέχεια εισάγονται ειδικά εργαλεία, όπως:

 • ένας σωλήνας που αντλεί το αέριο για να διογκώσει την κοιλιά σας - αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει την απόφυση πιο καθαρά και του δίνει περισσότερο χώρο στην εργασία
 • ένα λαπαροσκόπιο - ένας μικρός σωλήνας που περιέχει μια πηγή φωτός και μια κάμερα, η οποία μεταδίδει εικόνες του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια τηλεοπτική οθόνη
 • μικρά χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του προσαρτήματος

Μόλις αφαιρεθεί η απόφυση , οι τομές κλείνονται συνήθως με διαλυτά ράμματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν τα συνηθισμένα ράμματα, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν 7 έως 10 ημέρες αργότερα.
 

Ανοιχτή επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν συνιστάται η λαπαροσκοπική επέμβαση και εκτελείται ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • όταν η απόφυση έχει ήδη σπάσει
 • όταν ο χειρουργός δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη λαπαροσκοπική αφαίρεση
 • άτομα που είχαν προηγουμένως ανοικτή κοιλιακή επέμβαση


Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λειτουργία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας μόνο μεγαλύτερης κοπής στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας για να αφαιρέσετε την απόφυση.


Όταν υπάρχει εκτεταμένη περιτονίτιδα - μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης της κοιλιάς - είναι μερικές φορές απαραίτητο να λειτουργείτε μέσω μιας μακράς τομής κατά μήκος της μέσης της κοιλιάς σε μια διαδικασία που ονομάζεται λαπαροτομία.

Μετά την επέμβαση, το αφαιρούμενο προσάρτημα αποστέλλεται συνήθως σε ένα εργαστήριο για να ελέγξει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο, αν και είναι σπάνιο για να βρεθεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Appendicitis Surcical Room

 

Ανάκτηση και ανάρρωση 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι ότι ο χρόνος αποκατάστασης τείνει να είναι σύντομος και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Εάν το έντερο λειτουργεί αμέσως, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι μέσα σε 24 ώρες.

Με ανοιχτή ή περίπλοκη χειρουργική επέμβαση - για παράδειγμα, εάν έχετε περιτονίτιδα - μπορεί να χρειαστεί έως και μια εβδομάδα για να είστε αρκετά καλά και να πάτε στο σπίτι.

Για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε πόνο και πρήξιμο. Αυτό βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορείτε να πάρετε παυσίπονα εάν είναι απαραίτητο.

Αν είχατε λαπαροσκοπική επέμβαση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην άκρη του ώμου σας για περίπου μία εβδομάδα. Αυτό προκαλείται από το αέριο που αντλήθηκε στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κάποια βραχυπρόθεσμη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να μειώσετε αυτό το γεγονός, με το να μην παίρνετε παυσίπονα, να τρώτε άφθονες ίνες και να μένετε καλά ενυδατωμένοι.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα εάν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.
Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, θα σας δοθούν οδηγίες για να φροντίζετε την πληγή σας και τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να επιστρέψετε σε κανονικές δραστηριότητες σε μερικές εβδομάδες, αν και μπορεί να πρέπει να αποφευχθούν οι έντονες δραστηριότητες για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ενόσω ανακάμπτετε, είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν προβλήματα.
Επικοινωνήστε με τον Γιατρό σας, αν παρατηρήσετε:

 • αυξημένο πόνο και πρήξιμο
 • εμετός που επαναλαμβάνεται
 • υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
 • εκροή που προέρχεται από την πληγή
 • πληγή ζεστή όταν την αγγίζετε

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι μόλυνσης.

 

Κίνδυνοι

Οι σκωληκοειδεκτομή είναι μία από τις πιο συχνά διεξαγόμενες λειτουργίες και σοβαρές ή μακροχρόνιες επιπλοκές είναι σπάνιες.
 

Ωστόσο, όπως όλοι οι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • τα αντιβιοτικά που μπορεί να χορηγηθούν πριν, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά από αυτήν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων
 • αιμορραγία κάτω από το δέρμα που προκαλεί σταθερή διόγκωση (αιμάτωμα) - αυτό συνήθως γίνεται καλύτερα από μόνο του, αλλά θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας αν συμβεί
 • ουλές - και οι δύο χειρουργικές τεχνικές θα αφήσουν κάποια σημάδια όπου έγιναν οι τομές
  μια συλλογή πύου (απόστημα) - σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη που προκαλείται από την έκρηξη της απόφυσης μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα μετά την χειρουργική επέμβαση
 • κήλη - στη θέση της ανοικτής τομής ή σε οποιαδήποτε από τις τομές που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική προσέγγιση
 • Η χρήση γενικού αναισθητικού φέρει επίσης ορισμένους κινδύνους, όπως ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή εισπνοής περιεχομένου του στομάχου, που οδηγεί σε πνευμονία. Ωστόσο, σοβαρές επιπλοκές όπως αυτή είναι πολύ σπάνιες.

 

Προβολή

 

 

 

 

Sources:  

UK – National Health System (NHS)

US - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)