Μεταμόσχευση Κυττάρων Παγκρεατικών Νησίδων

pancreatic islets
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 28/04/2017 - 22:45

Περίληψη

Οι παγκρεατικές νησίδες είναι κύτταρα που βρίσκονται σε συστάδες σε όλο το πάγκρεας, και είναι κατασκευασμένες από διάφορους τύπους κυττάρων.
 
Ένας από αυτούς τους τύπους είναι τα βήτα κύτταρα, τα οποία κάνουν την ινσουλίνη.   Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που βοηθά τη γλυκόζη να χρησιμοποιεί την ενέργεια του σώματος. 
 
Η μεταβίβαση των κυττάρων των παγκρεατικών νησίδων  είναι η μεταμόσχευση κυττάρων από έναν δότη οργάνων στο σώμα ενός άλλου ατόμου.  Πρόκειται για μια πειραματική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1.
 

Πώς η μεταμόσχευση των παγκρεατικών νησίδων θα βοηθήσει τον διαβήτη τύπου 1

Στον διαβήτη τύπου 1, τα βήτα κύτταρα του παγκρέατος δεν έχουν πλέον ινσουλίνη.  Ένα πρόσωπο που έχει διαβήτη τύπου 1 πρέπει να λαμβάνει ινσουλίνη καθημερινά για να ζήσει.  Τα μεταμοσχευμένα κύτταρα νησιδίων, ωστόσο, μπορεί να αναλάβουν το έργο των κατεστραμμένων κυττάρων.
 
Τα β-κύτταρα σε αυτές τις νησίδες θα αρχίσουν να κάνουν και να απελευθερώνουν την ινσουλίνη. Οι ερευνητές ελπίζουν στη μεταμόσχευση νησιδίων που θα βοηθήσουν τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 να ζήσουν χωρίς καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης.

Πηγή:

National Library of Medicine