Μεταμόσχευση Ηπατος

liver transplant
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 28/04/2017 - 22:44

Περίληψη

Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα σας. Βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τρόφιμα, να αποθηκεύσει ενέργεια και να αφαιρέσει τα δηλητήρια.
 
Δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς συκώτι που λειτουργεί. Εάν το συκώτι σας αποτύχει, ο γιατρός σας μπορεί να σας βάλει σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ήπατος.
 
Οι γιατροί κάνουν μεταμοσχεύσεις ήπατος, όταν δεν μπορεί άλλη θεραπεία να διατηρήσει ένα κατεστραμμένο ήπαρ να λειτουργήσει.
 

Η επέμβαση της μεταμόσχευσης ήπατος

Κατά τη διάρκεια μιας μεταμόσχευσης ήπατος, ο χειρουργός αφαιρεί το ασθενές συκώτι και το αντικαθιστά με ένα υγιές. Τα περισσότερα συκώτια μεταμόσχευσης προέρχονται από δότη, που έχει πεθάνει. Μερικές φορές υπάρχει ένας ζωντανός δότης.  Αυτό συμβαίνει όταν ένα υγιές άτομο δωρίζει μέρος του ήπατος του ή της για έναν συγκεκριμένο ασθενή.
 
Ο πιο συνηθισμένος λόγος για μεταμόσχευση σε ενήλικες είναι η κίρρωση. Αυτό είναι ουλές του ήπατος, που προκαλούνται από τραυματισμό ή μακροχρόνια ασθένεια. Η πιο κοινή αιτία στα παιδιά είναι η χολική ατρησία, μια ασθένεια των χοληφόρων.
 
Εάν έχετε μια μεταμόσχευση, πρέπει να παίρνετε φάρμακα για το υπόλοιπο της ζωής σας για να βοηθήσετε να κρατηθεί το σώμα σας και να μην απορρίψει το νέο ήπαρ.

Πηγή:

National Library of Medicine