Κολονοσκόπηση

Colonoscopy
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:44

Περίληψη

Η Κολονοσκόπηση και η Σιγμοειδοσκόπηση είναι οι διαγνωστικές εξετάσεις  που επιτρέπουν στον γιατρό σας να δεί το εσωτερικό του παχέος εντέρου σας.   Και οι δύο μέθοδοι χρησιμοποιούν πεδία τα οποία έχουν μια μικροσκοπική κάμερα που συνδέεται με ένα μακρύ, λεπτό σωλήνα.   Οι εξετάσεις αυτές ενημερώνουν τον γιατρό σας να δει πράγματα όπως φλεγμονή των ιστών, μη φυσιολογική ανάπτυξη, και έλκη.

Ποια από τις δύο

Η Κολονοσκόπηση ελέγχει ολόκληρο το παχύ έντερο και το ορθό σας, ενώ η   Σιγμοειδοσκόπηση ελέγχει το ορθό και μόνο το κάτω παχύ έντερο.
 

Λόγοι που γίνεται Κολονοσκόπηση

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μία από αυτές τις διαδικασίες:
•  Για να αναζητήσει πρώιμα σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου και του ορθού. (Μπορεί να είναι μέρος μιας ρουτίνας, η οποία συνήθως ξεκινά στην ηλικία των 50 ετών)
•  Για να αναζητήσει τις αιτίες ανεξήγητων αλλαγών στις συνήθειες του εντέρου
•  Για την αξιολόγηση συμπτωμάτων όπως κοιλιακό πόνο, αιμορραγία από το ορθό, και την απώλεια βάρους
Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να αφαιρέσει πολύποδες του παχέος εντέρου κατά τη διάρκεια αυτών των διαδικασιών
 

Προετοιμασία

Θα πάρετε γραπτές οδηγίες προετοιμασίας του εντέρου για να ακολουθήσετε στο σπίτι πριν από την εξέταση.  Η προετοιμασία του εντέρου καθαρίζει το έντερο, ώστε ο γιατρός σας να μπορεί να δει τα πάντα καθαρά. 
 
Κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης, μπορεί να χρειαστεί να λάβετε κάποια φάρμακα που θα σας κρατήσουν σε χαλάρωση, ενώ στην σιγμοειδοσκόπηση δεν χρειάζονται.

Πηγή:

National Library of Medicine