Κοιλιοκάκη

celiac disease
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:45

Περίληψη

Η κοιλιοκάκη είναι μια ανοσολογική ασθένεια στην οποία οι άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε γλουτένη, γιατί θα βλάψει το λεπτό έντερο τους. Εάν έχετε κοιλιοκάκη και φάτε γλουτένη, το ανοσοποιητικό σας σύστημα ανταποκρίνεται με την καταστροφή του λεπτού εντέρου.
 
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στη σίκαλη και το κριθάρι. Βρίσκεται κυρίως σε τρόφιμα, αλλά μπορεί επίσης να είναι και σε άλλα προϊόντα όπως φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα, βάλσαμο χειλιών και ακόμη στην κόλλα για σφραγίδες και φακέλους.
 

Συμπτώματα

Η κοιλιοκάκη επηρεάζει κάθε άτομο διαφορετικά. Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν στο πεπτικό σύστημα ή σε άλλα μέρη του σώματος. Ένα άτομο μπορεί να έχει διάρροια και κοιλιακό άλγος, ενώ ένα άλλο άτομο μπορεί να είναι οξύθυμο ή καταθλιπτικό.
 
Η ευερεθιστότητα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στα παιδιά. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα.

Αιτίες

Η κοιλιοκάκη είναι γενετική. Οι εξετάσεις αίματος μπορεί να βοηθήσουν το γιατρό σας να διαγνώσει την ασθένεια. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να χρειαστεί να εξετάσει ένα μικρό κομμάτι ιστού από το λεπτό έντερο σας. Η θεραπεία περιλαμβάνει δίαιτα χωρίς γλουτένη.

Πηγή:

National Library of Medicine