Ηπατίτιδα Γ

hepatitis1
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:49

Περίληψη

Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα σας και βοηθά το σώμα σας να αφομοιώνει τα τρόφιμα, να αποθηκεύει ενέργεια, και να αφαιρεί τα περιττά δηλητήρια.  Η ηπατίτιδα λοιπόν είναι μια φλεγμονή του ήπατος.    Ένας τύπος, η “Ηπατίτιδα C”, προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας C (HCV) και συνήθως μεταδίδεται μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω της σεξουαλικής επαφής με ένα μολυσμένο άτομο ή και από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια του τοκετού.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα C δεν έχουν καθόλου συμπτώματα για πολλά χρόνια. Εάν έχετε κάποια συμπτώματα, μπορεί να αισθάνεστε περίπου σαν να έχετε γρίπη. Μπορεί επίσης να έχετε ίκτερο, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα, και αδύναμες κινήσεις του εντέρου.

Διάγνωση

Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν την έχετε.

Πρόληψη

Δεν υπάρχει εμβόλιο για ηπατίτιδα C (HCV).

Θεραπείες

Συνήθως, η ηπατίτιδα C δεν θεραπεύεται από μόνη της, αλλά η μόλυνση μπορεί να διαρκέσει μια ζωή και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση (ουλές του ήπατος) ή καρκίνο του ήπατος.   Τα φάρμακα μερικές φορές μπορεί να να βοηθήσουν, αλλά οι παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα. Σε σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί μεταμόσχευση ήπατος.     

Πηγή:

National Library of Medicine