Ηπατίτιδα Εξετάσεις

hepatitis
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 24/04/2017 - 23:51

Περίληψη

Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα σας. Βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τρόφιμα, να αποθηκεύσει ενέργεια και να αφαιρέσει δηλητήρια.
 
Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ηπατίτιδας. Μερικά προκαλούνται από ιούς. Περιλαμβάνουν την ηπατίτιδα Α, την ηπατίτιδα Β και την ηπατίτιδα C. Για τη διάγνωση της ηπατίτιδας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για το ιατρικό ιστορικό και τα συμπτώματά σας και θα σας προτείνει να κάνετε μια φυσική εξέταση και εξετάσεις αίματος.

Υπάρχουν εξετάσεις αίματος για κάθε τύπο ιογενούς ηπατίτιδας.

Ορισμένες εξετάσεις ελέγχουν για αντισώματα στον ιό.  Τα αντισώματα είναι πρωτεΐνες του αίματος που το ανοσοποιητικό σας σύστημα δημιουργεί εναντίον του ιού. Άλλες εξετάσεις αίματος ψάχνουν για τμήματα του ιού, όπως για πρωτεΐνες ή για γενετικό υλικό.  Μερικές εξετάσεις δείχνουν αν έχετε την μόλυνση στο παρόν.  Άλλες εξετάσεις δείχνουν αν την είχατε κάποια στιγμή ή αν έχετε ανοσία σε αυτή.
 
Οι γιατροί χρησιμοποιούν τις εξετάσεις για τη διάγνωση της ηπατίτιδας και για τον εντοπισμό των ατόμων που βρίσκονται σε κίνδυνο για ηπατίτιδα Β ή C.  Οι παράγοντες κινδύνου είναι διαφορετικοί για κάθε τύπο.  Οι γιατροί μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν τις εξετάσεις σε άτομα που έχουν ηπατίτιδα για να ελέγξουν πόσο μεταδοτική είναι ή για να δουν πόσο καλά λειτουργεί η θεραπεία. 

Πηγή:

National Library of Medicine