Ηπατίτιδα Β

hepatitis2
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:50

Περίληψη

Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα σας και βοηθά το σώμα σας να αφομοιώνει τα τρόφιμα, να αποθηκεύει ενέργεια, και να αφαιρεί τα δηλητήρια.
Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος. Ένας τύπος, η ηπατίτιδα Β, προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV). 

Μετάδοση

Η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται από την επαφή με το αίμα ενός μολυσμένου ατόμου, το σπέρμα ή άλλα σωματικά υγρά. Μια μολυσμένη γυναίκα μπορεί να περάσει την ηπατίτιδα Β στο μωρό της κατά τη γέννηση.

Συμπτώματα

Αν έχετε ηπατίτιδα Β (HBV), μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε γρίπη.   Μπορεί  επίσης να έχετε ίκτερο, κιτρίνισμα του δέρματος και των ματιών, σκουρόχρωμα ούρα, και αδύναμες κινήσεις του εντέρου.  Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα.

Διάγνωση

Μια εξέταση αίματος μπορεί να δείξει αν την έχετε.    Η ηπατίτιδα Β (HBV) συνήθως περνάει μόνη της μετά από λίγους μήνες. Αν δεν θεραπευτεί, τότε ονομάζεται χρόνια ηπατίτιδα, που διαρκεί μια ζωή. Η χρόνια ηπατίτιδα Β  μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση (ουλές του ήπατος), ηπατική ανεπάρκεια, ή καρκίνο του ήπατος.

Αντιμετώπιση

Για τον ιό της ηπατίτιδας Β (HBV)  υπάρχει σχετικό εμβόλιο το οποίο απαιτεί τρεις δόσεις. Όλα τα μωρά θα πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, αλλά τα μεγαλύτερα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν επίσης να το κάνουν.  Ειδικά αν ταξιδεύετε σε χώρες όπου η ηπατίτιδα Β είναι κοινή, τότε θα πρέπει να εμβολιαστείτε.

Πηγή:

National Library of Medicine