Ηπατίτιδα Α

Hepatitis
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 24/04/2017 - 23:51

Περίληψη

Το συκώτι σας είναι το μεγαλύτερο όργανο μέσα στο σώμα σας. Βοηθά το σώμα σας να αφομοιώσει τρόφιμα, να αποθηκεύσει ενέργεια και να αφαιρέσει δηλητήρια.
 
Η ηπατίτιδα είναι μια φλεγμονή του ήπατος. Ένας τύπος, η ηπατίτιδα Α, προκαλείται από τον ιό της ηπατίτιδας Α (HAV). Η νόσος μεταδίδεται μέσω της επαφής ή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου.
 

Οι τρόποι μετάδοσης της ηπατίτιδας Α περιλαμβάνουν:

  • Αν τρώτε τρόφιμα από ένα μολυσμένο άτομο που δεν πλένει τα χέρια του μετά τη χρήση της τουαλέτας.
  • Από την κατανάλωση επεξεργασμένου νερού ή την κατανάλωση τροφίμων που έχουν πλυθεί με μη επεξεργασμένο νερό
  • Την τοποθέτηση στο στόμα σας ενός δάχτυλου ή αντικείμενου που ήρθε σε επαφή με τα κόπρανα ενός μολυσμένου ατόμου
  • Έχοντας στενή επαφή με ένα μολυσμένο άτομο, όπως μέσω της σεξουαλικής επαφής ή με τη φροντίδα σε κάποιον που είναι άρρωστος

Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας Α

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα. Εάν έχετε συμπτώματα, μπορεί να αισθάνεστε σαν να έχετε γρίπη. Μπορεί επίσης να έχετε κιτρινωπό δέρμα και μάτια, που ονομάζεται ίκτερος.  Μια εξέταση αίματος θα δείξει αν έχετε ηπατίτιδα Α .
 


Πώς αντιμετωπίζεται η Ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α συνήθως περνά σε μερικές εβδομάδες χωρίς θεραπεία. Ωστόσο, μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν συμπτώματα μέχρι και για 6 μήνες.  Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει φάρμακα για να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας.
 
Το εμβόλιο της ηπατίτιδας μπορεί να αποτρέψει την ηπατίτιδα Α.  Η καλή υγιεινή μπορεί επίσης να βοηθήσει.  Πλύνετε καλά τα χέρια σας πριν την προετοιμασία του φαγητού, μετά τη χρήση της τουαλέτας ή μετά από αλλαγή πάνας. Οι διεθνείς ταξιδιώτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το πόσιμο νερό της βρύσης.

Πηγή:

National Library of Medicine