Ελικοβακτηρίδιο Πυλωρού Λοιμώξεις

helicobacter pylori
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 09/03/2018 - 12:04

Γενικά για το το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού

Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (H. pylori) είναι ένα είδος βακτηριδίου που προκαλεί μόλυνση στο στομάχι.
 
Βρίσκεται περίπου στα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού. Μπορεί να εξαπλωθεί από ακάθαρτη τροφή και νερό, αλλά οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι.    Είναι η κύρια αιτία των πεπτικών ελκών, και μπορεί επίσης να προκαλέσει γαστρίτιδα και καρκίνο του στομάχου.
 

Περίπου το 30 έως 40 τοις εκατό των ανθρώπων στις ΗΠΑ αποκτούν λοίμωξη Ελικοβακτηρίδιου του Πυλωρού.  Οι περισσότεροι άνθρωποι το αποκτούν ως παιδιά. Το Ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού συνήθως δεν προκαλεί συμπτώματα, αλλά μπορεί να σπάσει την εσωτερική προστατευτική επικάλυψη στα στομάχια κάποιων ανθρώπων και να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε γαστρίτιδα ή πεπτικό έλκος.

 

Προβολή

 

Εξάπλωση – Πώς Μεταδίδεται το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού

Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι για το πώς εξαπλώνεται το Η. Pylori. Νομίζουν ότι μπορεί να εξαπλωθεί με ακατάλληλο φαγητό και νερό ή με επαφή με το σάλιο και άλλα σωματικά υγρά ενός μολυσμένου ατόμου.

Το Helicobacter pylori είναι ένα από τα πιο κοινά παθογόνα στον κόσμο. Αποικίζει περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού, προκαλεί γαστρίτιδα και πεπτικό έλκος και συνδέεται έντονα με γαστρικό αδενοκαρκίνωμα και λέμφωμα. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα δεν αναπτύσσουν ποτέ κλινικές ασθένειες. Δεκατρία χρόνια μετά την καλιέργεια του Η. Pylori από τους Marshall και Warren, δεν γνωρίζουμε ακόμα τον κύριο τρόπο μετάδοσής του.

Η παιδική ηλικία αντιπροσωπεύει τη μεγάλη περίοδο απόκτησης λοίμωξης στον τρίτο κόσμο, αλλά η λοίμωξη είναι σπάνια στα παιδιά στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι πιθανές οδοί μόλυνσης περιλαμβάνουν αυτή του στόματος, ιατρογενή εξάπλωση με ακούσια χρήση ιατρικών εργαλείων, και εξάπλωση από μύγες. Η μόνη σημαντική δεξαμενή μόλυνσης φαίνεται να είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι.

 

Πεπτικό Έλκος  (Συνέπεια του Ελικοβακτηρίδιου του Πυλωρού)

Ένα πεπτικό έλκος προκαλεί έναν θαμπή ή κάψιμο πόνο στο στομάχι σας, ειδικά όταν έχετε ένα κενό στομάχι. Διαρκεί μερικά λεπτά και μπορεί να έρθει και να πάει για αρκετές ημέρες ή εβδομάδες. Μπορεί επίσης να προκαλέσει άλλα συμπτώματα, όπως φούσκωμα, ναυτία και απώλεια βάρους. Εάν έχετε τα συμπτώματα ενός πεπτικού έλκους, ο γιατρός σας θα ελέγξει αν έχετε H. pylori. Υπάρχουν εξετάσεις αίματος, αναπνοής και κόπρανα για τον έλεγχο του H. pylori. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστείτε μια ανώτερη ενδοσκόπηση, συχνά με βιοψία.

Εάν έχετε πεπτικό έλκος, η θεραπεία είναι με συνδυασμό αντιβιοτικών και φαρμάκων που μειώνουν τα οξέα. Θα πρέπει να δοκιμάσετε ξανά μετά τη θεραπεία για να βεβαιωθείτε ότι η λοίμωξη έχει φύγει.

helicobacter pylori  ulcer

 

Αντιμετώπιση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού

Εάν έχετε συμπτώματα του πεπτικού έλκους, ο γιατρός σας θα εξετάσει το αίμα σας, την αναπνοή ή τα κόπρανα για να δεί εάν περιέχουν  το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού. Η καλύτερη θεραπεία είναι ένας συνδυασμός αντιβιοτικών και φαρμάκων που μειώνουν την έκκριση οξέος.
 
Θα πρέπει να εξεταστείτε ξανά μετά τη θεραπεία για να βεβαιωθείτε ότι η μόλυνση έχει φύγει.

 

Πώς προλαμβάνεται το ελικοβακτηρίδιο πυλωρού

Δεν υπάρχει εμβόλιο για το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού.  

Επειδή το Ελικοβακτηρίδιο του Πυλωρού μπορεί να εξαπλωθεί μέσω ακατάλληλων τροφίμων και νερού, ίσως να είστε σε θέση να το αποφύγετε εάν εσείς

  • Πλύνετε τα χέρια σας αφού χρησιμοποιήσετε το μπάνιο και πριν φάτε
  • Τρώτε κατάλληλα προετοιμασμένο φαγητό
  • Πίνετε νερό από καθαρή και ασφαλή πηγή

 

Προβολή

 

 

 

 

Courtecy:    US - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases

Πηγή: