Εκκολπωμάτωση και εκκολπωματίτιδα

Diverticulosis and diverticulitis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 17/01/2017 - 08:34

Περίληψη

Τα  εκκολπώματα είναι μικρά σακουλάκια που φουσκώνουν προς τα έξω μέσω του παχέος εντέρου ή του κολλεού.
 
Αν έχετε αυτές τις σακούλες, έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωμάτωση. Εμφανίζεται πιο συχνά όταν οι άνθρωποι γερνούν. Περίπου οι μισοί από όλους τους ανθρώπους άνω των 60 ετών την έχουν.
 
Οι γιατροί πιστεύουν ότι η κύρια αιτία είναι μια δίαιτα χαμηλή σε φυτικές ίνες.
 

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι με εκκολπωμάτωση δεν έχουν συμπτώματα.
 
Μερικές φορές παθαίνουν ήπιες κράμπες, φούσκωμα ή δυσκοιλιότητα.  Η εκκολπωμάτωση διαγιγνώσκεται συχνά μετά από εξετάσεις για άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα, συχνά διαπιστώνετε κατά τη διάρκεια της κολονοσκόπησης για τη διάγνωση καρκίνου. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες με ήπια παυσίπονα θα ανακουφίσει συχνά τα συπτώματα.
 

Διάγνωση/ Θεραπεία

Αν τα σακουλάκια έχουν φλεγμονή ή έχουν μολυνθεί, βρίσκεστε σε μια κατάσταση που ονομάζεται εκκολπωματίτιδα. Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι το κοιλιακό άλγος, συνήθως στην αριστερή πλευρά της κοιλιάς.
 
Μπορείτε επίσης να έχετε πυρετό, ναυτία, εμετό, ρίγη, κράμπες και δυσκοιλιότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις η εκκολπωματίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία, δάκρυα, ή μπλοκαρίσματα. Ο γιατρός σας θα κάνει φυσικές εξετάσεις, δοκιμές και απεικονίσεις για την διάγνωση. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά, αναλγητικά και μια δίαιτα με υγρά.
 
Μια σοβαρή περίπτωση μπορεί να απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο ή χειρουργική επέμβαση.

Πηγή:

National Library of Medicine