Η νόσος του Κρον

Crohn's disease
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 10:22

Περίληψη

Η νόσος του Crohn προκαλεί φλεγμονή του πεπτικού συστήματος. Ανήκει σε μια ομάδα ασθενειών που ονομάζεται φλεγμονώδης νόσος του εντέρου.
 
Η νόσος του Crohn μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος από το στόμα μέχρι τον πρωκτό. Επηρεάζει συχνά το κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου που ονομάζεται ειλεός.
 
Η αιτία της νόσου του Crohn είναι άγνωστη. Μπορεί να οφείλεται σε μια μη φυσιολογική αντίδραση από το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος. Παρουσιάζεται επίσης σε μερικές οικογένειες. Αρχίζει συνήθως μεταξύ των ηλικιών 13 και 30.
 

Συμπτώματα

Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι πόνος στην κοιλιά και διάρροια. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν τα εξής:
• Αιμορραγία  στο ορθό.
• Απώλεια βάρους.
• Πυρετό.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει τη νόσο του Crohn με μια φυσική εξέταση, εργαστηριακές εξετάσεις, απεικονιστικές εξετάσεις και μια κολονοσκόπηση.

 Η νόσος του Crohn μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως το εντερικό μπλοκαρίσμα, έλκη στο έντερο και προβλήματα στη λήψη θρεπτικών συστατικών. Οι άνθρωποι με Crohn μπορεί επίσης να έχουν πόνο στις αρθρώσεις και δερματικά προβλήματα. Τα παιδιά με τη νόσο μπορεί να έχουν προβλήματα ανάπτυξης.

Θεραπείες

Δεν υπάρχει θεραπεία για τη νόσο του Crohn. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των συμπτωμάτων και μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και χειρουργική επέμβαση.
 
Μερικοί άνθρωποι έχουν μεγάλες περιόδους ύφεσης, όταν είναι χωρίς συμπτώματα.

Πηγή:

National Library of Medicine