Δυσπεψία

indigestion
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 30/03/2017 - 22:18

Περίληψη

Σχεδόν ο καθένας έχει δυσπεψία μια φορά το χρόνο, δηλαδή ένα αίσθημα δυσφορίας ή ένα αίσθημα καψίματος στην άνω κοιλιακή χώρα σας.
 
Μπορεί επίσης να έχετε καούρα, και να αισθάνεστε φουσκωμένος, ή μπορεί να αισθάνεστε ναυτία ή ακόμη και να κάνετε εμετό.

Αιτίες που προκαλουν την δυσπεψία

Μπορείτε να αποκτήσετε τη δυσπεψία από την απότομη κατανάλωση φαγητού, από το φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά ή αν τρώτε όταν είστε αγχωμένοι.
 
Το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ορισμένων φαρμάκων, η κούραση και το συνεχιζόμενο άγχος μπορούν επίσης να σας προκαλέσουν δυσπεψία ή να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Μερικές φορές η αιτία είναι ένα πρόβλημα με το πεπτικό σύστημα, όπως το έλκος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπεψία

Στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας θα βοηθηθείτε άν αποφεύγετε τα τρόφιμα και τις καταστάσεις που την προκαλούν.
 
Επειδή η δυσπεψία μπορεί να είναι ένα σημάδι ενός πιο σοβαρού προβλήματος, δείτε τον γιατρό σας εάν διαρκεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες ή αν έχετε έντονο πόνο ή άλλα συμπτώματα.
 
Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιεί ακτινογραφίες, εργαστηριακές εξετάσεις, και μια γαστροσκόπηση για να διαγνώσει την αιτία. Μπορεί να χρειαστούν φάρμακα για τη θεραπεία των συμπτωμάτων.

Πηγή:

National Library of Medicine