Χολής πέτρες

bile stones
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 18/01/2017 - 13:22

Περίληψη

Η  χοληδόχος κύστη είναι ένα όργανο σχήματος αχλαδιού, κάτω απ΄το συκώτι σας. Αποθηκεύει χολή, ένα υγρό που δημιουργείτε από το συκώτι σας για να χωνέψει το λίπος.
 
Καθώς το στομάχι και τα έντερα σας αφομοιώσουν τα τρόφιμα, οι σωλήνες της χοληδόχου κύστης απελευθερώνουν χολικά μέσω ενός σωλήνα που ονομάζεται κοινός χοληδόχος πόρος. Ο αγωγός συνδέει τη χοληδόχο κύστη με το συκώτι σας και το λεπτό έντερο σας.
 

Συμπτώματα

Η χοληδόχος κύστη είναι πιθανό να προκαλέσει κόπωση, αν κάτι εμποδίζει τη ροή της χολής από τα χοληφόρα. Αυτός είναι συνήθως ένας χολόλιθος. Οι χολόλιθοι σχηματίζονται όταν οι ουσίες στη χολή σκληρύνουν.
 
Οι επιθέσεις χολόλιθων συνήθως συμβαίνουν μετά το φαγητό. Τα σημάδια μιας επίθεσης χολόλιθων μπορεί να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο ή πόνο στην κοιλιά, την πλάτη ή ακριβώς κάτω από το δεξί σας χέρι.
 

Ομάδες Κινδύνου

Οι χολόλιθοι είναι πιο συχνοί μεταξύ των ηλικιωμένων, των γυναικών, των υπέρβαρων ατόμων και των ιθαγενών της Αμερικής και των Αμερικάνων του Μεξικού.

Διάγνωση

Οι χολόλιθοι εντοπίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια των δοκιμών απεικόνισης για άλλες ασθένειες. Αν δεν έχετε συμπτώματα, συνήθως δεν χρειάζεστε θεραπεία. Η πιο συνηθισμένη θεραπεία είναι η αφαίρεση της χοληδόχου κύστης.
 
Ευτυχώς, μπορείτε να ζήσετε χωρίς χοληδόχο κύστη. Η χολή έχει άλλους τρόπους για να φτάσει στο λεπτό έντερο σας.

Πηγή:

National Library of Medicine