Αιμορροΐδες: Διατροφή & Δίαιτα

hemorhoids fiber food
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 08/02/2019 - 13:52

Τρώγοντας, Δίαιτα & Διατροφή για αιμορροΐδες

 

Τι πρέπει να φάω αν έχω αιμορροΐδες;

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.   Τρώγοντας τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες μπορεί να κάνει τα κόπρανα πιο μαλακά, πιο εύκολο να περάσουν, και μπορεί να βοηθήσει στην θεραπεία και πρόληψη των αιμορροΐδων. 

Το πόσιμο νερό και άλλα υγρά, όπως χυμοί φρούτων και  σούπες, μπορεί να βοηθήσουν τις ίνες στη διατροφή σας να λειτουργούν καλύτερα.   Ρωτήστε το γιατρό σας για το πόσο πρέπει να πίνετε κάθε μέρα ανάλογα με το επίπεδο της υγείας σας, τις δραστηριότητές σας,  και το πού ζείτε.

 

Οι κατευθυντήριες γραμμές διατροφής συνιστούν μια πρόσληψη φυτικών ινών από 14 γραμμάρια ανά 1.000 θερμίδες που καταναλώνονται.  Για παράδειγμα, για δίαιτα 2.000 θερμίδων, η σύσταση ίνας είναι 28 γραμμάρια την ημέρα.

Ένας γιατρός ή διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε πώς να προσθέτετε περισσότερα τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες  στη διατροφή σας.

Εάν έχετε αιμορροΐδες, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να τρώτε περισσότερα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Φωτογραφία τροφίμων υψηλής περιεκτικότητας σε ίνες.

 

Η ποσότητα των ινών σε ένα τρόφιμο παρατίθεται στην ετικέτα των στοιχείων της διατροφής των τροφίμων.    Ορισμένες τροφές πλούσιες σε ίνες παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα.

hemorrhoids diet

 

Τι  ΔΕΝ πρέπει να φάω εάν έχω αιμορροΐδες;

Εάν οι αιμορροΐδες σας προκαλούνται από χρόνια δυσκοιλιότητα , προσπαθήστε να μην τρώτε πάρα πολλά τρόφιμα με λίγες ή καθόλου ίνες, όπως

  • Τυρί
  • Τσιπς
  • Γρήγορο φαγητό
  • Παγωτό
  • Κρέας
  • Παρασκευασμένα τρόφιμα, όπως μερικά κατεψυγμένα τρόφιμα και σνακ
  • Επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως τα χοτ-ντογκ και κάποια κατεψυγμένα στα μικροκύματα

fiber food

Πότε να ζητήστε άμμεσα  φροντίδα

Θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική περίθαλψη αμέσως εάν έχετε σοβαρό πρωκτικό πόνο και αιμορραγία από το ορθό σας, ιδιαίτερα με δυσφορία ή πόνο στην κοιλιά , διάρροια ή πυρετό.

 

 

 

 

Courtecy:  US National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases  (NIDDK)