Αιμοχρωμάτωση

hemochromatosis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:51

Περίληψη

Αιμοχρωμάτωση είναι μια ασθένεια στην οποία πάρα πολύ σίδηρος συσσωρεύεται στο σώμα σας.     Το σώμα σας χρειάζεται σίδηρο, αλλά πάρα πολύ από αυτόν είναι τοξικό, και έτσι αν έχετε αιμοχρωμάτωση, θα απορροφήσει περισσότερο σίδηρο από ό, τι χρειάζεστε.
 
Υπάρχουν δύο τύποι αιμοχρωμάτωσης.
Πρωτοβάθμια αιμοχρωμάτωση είναι μια κληρονομική νόσος.
Δευτεροβάθμια αιμοχρωμάτωση είναι συνήθως το αποτέλεσμα κάτι άλλου, όπως η αναιμία, θαλασσαιμία, ηπατική νόσος, ή μεταγγίσεις αίματος.

Κίνδυνοι

Το σώμα σας δεν έχει κανένα φυσικό τρόπο για να απαλλαγεί από τον επιπλέον σίδηρο. Τον αποθηκεύει σε ιστούς του σώματος, ειδικά το ήπαρ, την καρδιά και το πάγκρεας. Το επιπλέον σιδήρου μπορεί να βλάψει τα όργανά σας, και χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει τα όργανά σας να σταματήσουν να λειτουργούν.
 

Συμπτώματα

Πολλά από τα συμπτώματα αιμοχρωμάτωσης είναι παρόμοια με εκείνα άλλων ασθενειών.  Δεν έχουν όλοι συμπτώματα, αλλά αν παρουσιάσετε, μπορεί να έχετε πόνο στις αρθρώσεις, κόπωση, γενική αδυναμία, απώλεια βάρους και πόνο στο στομάχι.

Αντιμετώπιση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει την αιμοχρωμάτωση βασιζόμενος στο ιατρικό και οικογενειακό ιστορικό σας, μια φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα από τις εξετάσεις.   Οι θεραπείες περιλαμβάνουν την αφαίρεση του αίματος (και σίδηρου) από το σώμα σας, φάρμακα,  και αλλαγές στη διατροφή σας.

Πηγή:

National Library of Medicine