Νόσος του Chagas

Chagas disease
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 03/02/2017 - 09:02

Περίληψη

Η νόσος του Chagas προκαλείται από ένα παράσιτο το οποίο είναι κοινό περισσότερο στη Λατινική Αμερική.
 
Πρόκειται για μολυσμένα έντομα που ρουφούν το αίμα, μερικές φορές ονομάζονται κοριοί φιλιών και μπορούν να εξαπλωθούν. Όταν ο κοριός σας δαγκώσει, συνήθως στο πρόσωπό σας, αφήνει πίσω μολυσμένα απόβλητα.
 
Μπορεί να πάρετε τη μόλυνση εάν  τρίψετε τα μάτια ή τη μύτη σας, την πληγή από το δάγκωμα ή την περικοπή.  Η ασθένεια μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων, με μετάγγιση αίματος, με δωρεά οργάνου ή από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 

Συμπτώματα

Μπορεί να παρατηρήσετε τα εξής συμπτώματα:
• Πυρετό.
• Γριππώδη συμπτώματα.
• Εξάνθημα.
• Πρησμένα βλέφαρα.
 
Αυτά τα πρώιμα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν. Ωστόσο, αν δεν κάνετε θεραπεία για τη λοίμωξη, θα μείνουν στο σώμα σας. Αργότερα, μπορεί να προκληθούν σοβαρά προβλήματα στο έντερο και την καρδιά.

Διάγνωση

Μια φυσική εξέταση ή αιματολογικές εξετάσεις μπορούν να τα διαγνώσουν. Μπορεί επίσης να χρειαστούν εξετάσεις για να βρεθεί αν η ασθένεια έχει επηρεάσει τα έντερα και την καρδιά σας.

Πρόληψη

Δεν υπάρχουν εμβόλια ή φάρμακα για την πρόληψη της νόσου του Chagas. Αν ταξιδεύετε σε περιοχές όπου εμφανίζεται, είστε σε μεγαλύτερο κίνδυνο ή αν κοιμάστε στο ύπαιθρο ή σε κακές συνθήκες στέγασης.

Αντιμετώπιση

Τα φάρμακα μπορούν να σκοτώσουν το παράσιτο πιο νωρίς. Μπορεί επίσης να αντιμετωπίσετε συναφή προβλήματα. Για παράδειγμα, ένας βηματοδότης βοηθά σε ορισμένες καρδιακές επιπλοκές.
 
Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε εντομοκτόνα για την πρόληψη τσιμπήματων και να φροντίζετε για την ασφάλειας των τροφίμων.

Πηγή:

National Library of Medicine