ΚΟΞΑΚΙ Μετάδοση

Coxcakie Virus
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 13/02/2018 - 09:56

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Το Κοξάκι ή αλλιώς 'Νόσος χεριών, ποδιών και στόματος' (HFMD) είναι μια ασθένεια η οποία προκαλείται από ένα στέλεχος του ιού Coxsackie A. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Πονοκέφαλο
  • Έμετο
  • Κούραση
  • Γενική δυσφορία (πόνους και πόνοι)
  • Ωταλγία
  • Πονόλαιμο
  • Επώδυνη πληγή στο στόμα
  • Εξάνθημα στο σώμα
  • Πληγές με φυσαλίδες στο χέρι
  • Αλλοιώσεις στο στόμα
  • Απώλεια της όρεξης
  • Διάρροια


Το Κοξάκι είναι πολύ κοινό, ειδικά σε μωρά και μικρά παιδιά.  Είναι εύκολο να εξαπλωθεί από άτομο σε άτομο, και έτσι εμφανίζεται συχνά σε νηπιαγωγεία και σχολεία. Μόνο λίγα παιδιά ή ενήλικες αρρωσταίνουν αρκετά για να πάνε σε νοσοκομείο. Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για το Κοξάκι, το οποίο συνήθως περνάει από μόνο του μετά από μία ή δύο εβδομάδες.

 

Προβολή

 

Πώς μεταδίδεται ο ιός Κοξάκι;

Ο ιός Κοξάκι είναι μεταδοτικός και η μόλυνση μεταδίδεται από άτομο σε άτομο με άμεση επαφή με εκκρίσεις της μύτης και του λαιμού, το σάλιο, το υγρό από τις φουσκάλες ενός μολυσμένου ατόμου. Τα μολυσμένα άτομα είναι πιο μεταδοτικά κατά την πρώτη εβδομάδα της ασθένειας, αλλά η περίοδος επικοινωνίας μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες (καθώς ο ιός παραμένει στα κόπρανα).

Το Κοξάκι δεν μεταδίδεται προς ή από κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα.

Coxsackie baby

Ποιοι είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν από Κοξάκι;

Ο καθένας που δεν έχει ήδη μολυνθεί κινδυνεύει από μόλυνση, αλλά δεν θα ασθενήσουν όλοι όσοι μολυνθούν από τον ιό.

Η Νόσος 'χεριών, ποδιών και στόματος' που προκαλείται από τον ιό Κοξάκι εμφανίζεται κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών, αλλά συνηθέστερα σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών. Τα μικρότερα παιδιά τείνουν να έχουν χειρότερα συμπτώματα.

Τα παιδιά είναι πιθανότερο να είναι ευαίσθητα σε λοίμωξη και ασθένεια από αυτούς τους ιούς, επειδή είναι λιγότερο πιθανό από τους ενήλικες να έχουν αντισώματα και να είναι άνοσοι από τις προηγούμενες εκθέσεις τους. Οι περισσότεροι ενήλικες είναι ανοσοποιημένοι, αλλά οι περιπτώσεις σε εφήβους και ενήλικες δεν είναι ασυνήθιστες.

Μπορείτε να μολυνθείτε με Κοξάκι περισσότερες από μία φορές;

Ναι, η μόλυνση προκαλεί μόνο ανοσία σε έναν συγκεκριμένο ιό, άλλα επεισόδια μπορεί να εμφανιστούν μετά τη μόλυνση με διαφορετικό τύπο ιού.

 

Προβολή

 

Υπάρχει κίνδυνος για μετάδοση στις έγκυες γυναίκες;

Υπάρχει συζήτηση ως προς οποιαδήποτε συγγενείς διαταραχές που σχετίζονται με ιογενείς λοιμώξεις του Coxsackie και την εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να συμβουλεύονται τον μαιευτήρα τους για περισσότερες πληροφορίες.

Ιδανικά οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν τη στενή επαφή με οποιονδήποτε με Κοξάκι και να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε μέτρα που εμποδίζουν τη μετάδοση.

 

Μπορεί να αποφευχθεί το Κοξάκι;

Δεν υπάρχουν ειδικά αντιιικά φάρμακα ή εμβόλια διαθέσιμα έναντι εντεροϊών μη πολιομυελίτιδας όπως ο ιός Κοξάκι που προκαλούν την Νόσο χεριών, ποδιών και στόματος. 

Τι μπορεί να γίνει για να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου Κοξάκι;

Τα παιδιά που αισθάνονται άρρωστα ή έχουν πυρετό πρέπει να εξαιρεθούν από το σχολείο μέχρι να φύγει ο πυρετός και το παιδί να αισθάνεται καλά. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και η καλή φροντίδα στις αλλαγές της πάνας είναι επίσης σημαντικά.

Ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να μειωθεί με καλές πρακτικές υγιεινής και άμεση ιατρική φροντίδα σε παιδιά που εμφανίζουν σοβαρά συμπτώματα.

Coxcakie

Προληπτικά μέτρα για το Κοξάκι περιλαμβάνουν:

  1. Συχνή πλύση των χεριών με σαπούνι και νερό, ειδικά μετά από επαφή με οποιαδήποτε εστία ή πληγή, πριν από την προετοιμασία φαγητού και φαγητού, πριν από τη σίτιση των μικρών νηπίων, μετά τη χρήση της τουαλέτας και μετά την αλλαγή στις πάνες.
  2. Καθαρισμό μολυσμένων επιφανειών και λερωμένων αντικειμένων (συμπεριλαμβανομένων των παιχνιδιών) πρώτα με σαπούνι και νερό και, στη συνέχεια, απολυμαίνοντάς τα χρησιμοποιώντας αραιό διάλυμα που περιέχει χλώριο.
  3. Αποφεύγοντας τη στενή επαφή (φιλί, αγκάλιασμα, διανομή σκευών κλπ.) με παιδιά που έχουν Κοξάκι συμβάλει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
  4. Κρατώντας βρέφη και άρρωστα παιδιά μακριά από το νηπιαγωγείο, τον βρεφικό σταθμό, το σχολείο ή άλλες συγκεντρώσεις μέχρι να γίνουν καλά.
  5. Παρακολουθώντας στενά την κατάσταση του άρρωστου παιδιού και αναζητώντας άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανιστεί επίμονος υψηλός πυρετός, μείωση της εγρήγορσης ή επιδείνωση της γενικής κατάστασης.
  6. Καλύπτοντας το στόμα και τη μύτη στο φτάρνισμα και τον βήχα.
  7. Απομακρύνοντας χρησιμοποιημένα χαρτομάντιλα και πάνες σε κάδους αποβλήτων.
  8. Διατηρώντας την καθαριότητας του σπιτιού, των παιδικών σταθμών, των νηπιαγωγείων και των σχολείων.

 

Προβολή

 

 

 

 

 

Courcecy:   World Health Organization 

 

Πηγή: