Μαστογραφία

mamography
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 26/03/2017 - 11:03

Περίληψη

Η μαστογραφία είναι μια εικόνα ακτινογραφίας του μαστού.
 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που δεν έχουν σημάδια ή συμπτώματα της ασθένειας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί εάν έχετε ένα κατ 'αποκοπήν ή άλλο σημάδι του καρκίνου του μαστού.
 

Πώς χρησιμοποιείται η Μαστογραφία

Η μαστογραφία είναι το είδος της μαστογραφίας που σας γίνεται όταν δεν έχετε συμπτώματα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του αριθμού των θανάτων από καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών ηλικίας 40 έως 70.
 
Οι μαστογραφίες συνιστώνται επίσης για τις νεότερες γυναίκες που έχουν συμπτώματα του καρκίνου του μαστού ή που έχουν υψηλό κίνδυνο της νόσου.

Πώς γίνεται η Μαστογραφία

Όταν κάνετε μια μαστογραφία, θα σταθείτε μπροστά από ένα μηχάνημα ακτίνων Χ.    Το άτομο που παίρνει τις ακτινογραφίες τοποθετεί το στήθος σας μεταξύ δύο πλαστικών πλακών, οι οποίες πατούν στο στήθος σας για να το καταστήσουν επίπεδο.   Αυτό μπορεί να είναι δυσάρεστο, αλλά βοηθά να ληφθεί μια καθαρή εικόνα.
 
Μην ξεχάσετε να πάρετε την γραπτή έκθεση των αποτελεσμάτων μαστογραφίας σας εντός κάποιων ημερών.

Η συχνότητα των ελέγχων για εσάς

Οι μαστογραφίες μπορεί μερικές φορές να βρουν κάτι που  δεν φαίνεται φυσιολογικό, αλλά δεν είναι καρκίνος. Αυτό οδηγεί σε περαιτέρω εξετάσεις και μπορεί να σας προκαλέσει άγχος.  Μερικές φορές οι μαστογραφίες μπορεί να παραβλέψουν τον καρκίνο, όταν υπάρχει.  Σας εκθέτουν επίσης σε ακτινοβολία. Θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των μαστογραφιών.
 
Μαζί, μπορείτε να αποφασίσετε πότε θα ξεκινήσει και πόσο συχνά θα κάνετε μια μαστογραφία.

Πηγή:

National Library of Medicine