Τραχήλου Μήτρας - προσυμπτωματικός έλεγχος

cervix screening
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 24/01/2017 - 11:35

Περίληψη

Ο τράχηλος είναι το κατώτερο τμήμα της μήτρας, ο τόπος δηλαδή στον οποίο ένα μωρό μεγαλώνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
 
Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου ψάχνει για τον καρκίνο πριν να εμφανιστούν οποιαδήποτε συμπτώματα. Αν ο καρκίνος βρεθεί νωρίς μπορεί να είναι ευκολότερη η θεραπεία.
 

Πρόληψη

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας για καρκίνο είναι συνήθως μέρος του τσεκ-απ υγείας της γυναίκας. Υπάρχουν δύο τύποι δοκιμών: το τεστ Παπανικολάου και το τεστ HPV. Και για τα δύο, ο γιατρός ή η νοσοκόμα συλλέγει κύτταρα από την επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας.
 
Με το τεστ Παπ το εργαστήριο ελέγχει το δείγμα για καρκινικά κύτταρα ή ανώμαλα κύτταρα που θα μπορούσαν να γίνουν καρκινικά αργότερα. Με το τεστ HPV ελέγχεται εργαστηριακά η ύπαρξη λοίμωξης  HPV. Ο HPV είναι ένας ιός που εξαπλώνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε καρκίνο.
 
Αν οι εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου δεν είναι φυσιολογικές, ο γιατρός σας μπορεί να κάνει περισσότερες δοκιμές, όπως μια βιοψία.

Κίνδυνοι

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος του τραχήλου της μήτρας για καρκίνο ενέχει κάποια ρίσκα. Τα αποτελέσματα μπορεί μερικές φορές να είναι λάθος και μπορεί να χρειαστεί να κάνετε επιπλέον εξετάσεις παρακολούθησης.
 
Υπάρχουν επίσης οφέλη. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσει τον αριθμό των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.
 
Εσείς και ο γιατρός σας θα πρέπει να συζητήσετε τον κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δοκιμών ελέγχου, σε ποια ηλικία να αρχίσει να απεικονίζεται και πόσο συχνά πρέπει να απεικονίζεται.

Πηγή:

National Library of Medicine