Ακτίνες Χ

xrays
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 29/03/2017 - 22:20

Περίληψη

Οι ακτίνες Χ είναι ένας τύπος ακτινοβολίας που ονομάζεται ηλεκτρομαγνητικά κύματα. Η απεικόνιση ακτίνων Χ δημιουργεί εικόνες από το εσωτερικό του σώματός σας.
 
Οι εικόνες δείχνουν τα μέρη του σώματός σας σε διάφορες αποχρώσεις του μαύρου και του λευκού. Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικοί ιστοί απορροφούν διαφορετικές ποσότητες ακτινοβολίας.
 
Το ασβέστιο στα οστά απορροφά τις ακτίνες Χ, έτσι ώστε τα οστά να φαίνονται λευκά. Το λίπος και οι άλλοι μαλακοί ιστοί απορροφούν λιγότερα και φαίνονται γκρι. Ο αέρας απορροφά το λιγότερο, έτσι ώστε οι πνεύμονες να φαίνονται μαύροι.
 

Πότε χρησιμοποιούνται οι ακτίνες χ

Η πιο γνωστή χρήση των ακτίνων Χ είναι ο έλεγχος για τα σπασμένα οστά, αλλά οι ακτινογραφίες χρησιμοποιούνται επίσης με άλλους τρόπους. Για παράδειγμα οι ακτινογραφίες θώρακος μπορεί να εντοπίσουν την πνευμονία. Οι μαστογραφίες χρησιμοποιούν ακτίνες Χ για να ψάξουν για καρκίνο του μαστού.

Τι προσέχουμε όταν κάνουμε ακτινογραφίες

Όταν κάνετε μια ακτινογραφία, μπορείτε να φορέσετε προστατευτικά για την προστασία ορισμένων τμημάτων του σώματος σας.
 
Το ποσό της ακτινοβολίας που παίρνετε από μια ακτινογραφία είναι μικρό. Για παράδειγμα, μια ακτινογραφία θώρακα δίνει μια δόση ακτινοβολίας παρόμοια με το ποσό της ακτινοβολίας στο οποίο εκτίθεστε στο περιβάλλον μέσα σε δέκα μέρες.

Πηγή:

National Library of Medicine