ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ: Διάγνωση

Infertility Diagnosis
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 03/05/2017 - 22:04

Οι γιατροί αξιολογούν τους άνδρες και τις γυναίκες με διαφορετικό τρόπο για τη διάγνωση της υπογονιμότητας.

 

Αξιολόγηση Γυναικείας Γονιμότητας

 

woman fertility

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατά την αξιολόγηση της γονιμότητας μιας γυναίκας, ο γιατρός θα ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό της υγείας της. Αυτές περιλαμβάνουν:

 • Προηγούμενες εγκυμοσύνες
 • Προηγούμενες αποβολές
 • Η κανονικότητα της εμμήνου ρύσης
 • Η παρουσία πυελικού πόνου
 • Αν έχει ανώμαλη κολπική αιμορραγία ή διαρροή
 • Αν έχει ιστορικό πυελικής λοίμωξης ή προηγούμενη πυελική χειρουργική επέμβαση

 

Αρχικές εξετάσεις

Η αρχική διαλογή μπορεί επίσης να περιλαμβάνει μια φυσική εξέταση, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναικολογικής εξέτασης ή υπερηχογράφημα πυέλου, ςένα τεστ Παπανικολάου, και εξετάσεις αίματος για να εξετάσει τη γενική υγεία.  Ο γιατρός μπορεί να ψάξει για σημάδια της παραγωγής γάλακτος στο στήθος, γεγονός που υποδηλώνει μια ανισορροπία των ορμονών, και άλλα σωματικά συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών και άλλων καταστάσεων που επηρεάζουν τη γονιμότητα.
 

Ο γιατρός  μπορεί επίσης να προβεί στις ακόλουθες εργαστηριακές εξετάσεις και αξιολογήσεις:

 • Μια εξέταση αίματος γύρω από την 23η ημέρα του εμμηνορροϊκού κύκλου της γυναίκας μπορεί να μετρήσει την ποσότητα της ορμόνης προγεστερόνης.  Αυτή η δοκιμή μπορεί να πει εάν έχει συμβεί ωορρηξία και κατά πόσον οι ωοθήκες παράγουν μια κανονική ποσότητα αυτής της ορμόνης.

 

 • Οι εξετάσεις μπορεί επίσης να μετρήσουν τα επίπεδα άλλων ορμονών που είναι σημαντικές για τη γονιμότητα.  Τα επίπεδα της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (FSH) και Αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) στο αίμα μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε την ποσότητα του υπολοίπου παροχής ωαρίων μιας γυναίκας.   Η FSH διεγείρει την παραγωγή ωαρίων και μια ορμόνη που ονομάζεται οιστραδιόλη.  Τα υψηλά επίπεδα FSH μπορεί να σημαίνει ότι μια γυναίκα έχει ωοθηκική ανεπάρκεια ή  περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση.  Τα χαμηλά επίπεδα της FSH μπορεί να σημαίνουν ότι  μια γυναίκα έχει σταματήσει την παραγωγή ωαρίων.  Η ΑΜΗ παράγεται μόνο σε ωοθυλάκια των ωοθηκών, έτσι ώστε τα επίπεδα της AMH στο αίμα υποδεικνύουν την παρουσία των αναπτυσσόμενων ωοθυλακίων.

 

 • Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν εξέταση των σαλπίγγων για να καθορίσουν εάν υπάρχει απόφραξη που αποτρέπει την μετακίνηση του ωαρίου από τις ωοθήκες. Αυτά περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Υστεροσαλπιγγόγραμμα.   Ένας γιατρός εγχέει μία ακτινολογική χρωστική ουσία στον τράχηλο για να γεμίσει τη μήτρα. Εάν οι σάλπιγγες είναι καθαρές από μπλοκαρίσματα, η χρωστική θα ρέει έξω από το άκρο της σάλπιγγας μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.   Κίνηση της χρωστικής παρακολουθείται με ακτινοσκόπηση ακτίνων Χ.
Λαπαροσκόπηση είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία ένα μικρό όργανο θέασης, που ονομάζεται λαπαροσκόπιο, εισάγεται μέσω μιας μικρής τομής στην κοιλιακή χώρα για να εξετάσει τα γυναικεία αναπαραγωγικά όργανα.  Εάν η διαδικασία προσδιορίζει αποφράξεις στις σάλπιγγες, οι παρεμποδίσεις μπορούν να αντιμετωπίζεται
χειρουργικά με μέσα που συνδέονται με το λαπαροσκόπιο.

 

 • Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το εσωτερικό της μήτρας για  ουλές, ινομυωμάτων της μήτρας, ή πολύποδες. Οι ακόλουθες διαδικασίες χρησιμοποιήθηκαν για την εξέταση της μήτρας:

Διακολπικό υπερηχογράφημα. Ένας υπέρηχος εξετάζει τα εσωτερικά όργανα χρησιμοποιώντας ηχητικά κύματα. Ένα ραβδί εισάγεται στον κόλπο στέλνει ηχητικά κύματα στο σώμα. Αυτό δίνει σε  έναν γιατρό μια καλύτερη εικόνα των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων, συμπεριλαμβανομένης της μήτρας και των ωοθηκών.
ΥστεροσκόπησηΈνα υστεροσκόπιο είναι μία μακριά, λεπτή κάμερα που εισάγεται μέσω του κόλπου στη μήτρα.

Υπερηχοϋστερογραφία Σε αυτή τη διαδικασία, ο γιατρός εγχέει ένα αποστειρωμένο αλατούχο διάλυμα στον τράχηλο για να γεμίσει τη μήτρα. Μόλις η κοιλότητα της μήτρας είναι πλήρης, είναι ευκολότερο να δει την εσωτερική επένδυση της. Τα όργανα της πυέλου είναι ορατά με διακολπικό υπερηχογράφημα. Είναι επίσης πιθανό να δούμε κίνηση ρευστού μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα, την ίδια στιγμή, γεγονός που δείχνει ότι τουλάχιστον ένας σωλήνας είναι ανοικτός.

 

 • Ο γιατρός μπορεί επίσης να δοκιμάσει σε  γυναίκα ηλικίας άνω των 35 ετών να πάρει ένα στιγμιότυπο από τον αριθμό των ωοθυλακίων που απομένουν ή αν οι θύλακες της ωριμάζουν στο στάδιο της ωορρηξίας.  Αυτός ο τύπος εξέτασης περιλαμβάνει την εκτέλεση ενός διακολπικού υπέρηχου για να εξετάσει τις ωοθήκες και να  μετρήσει τις ορμόνες στο αίμα σε ορισμένες ημέρες του έμμηνου κύκλου.

 

Αξιολόγηση ανδρικής γονιμότητας

 

man fertility

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η αξιολόγηση της γονιμότητας του άνδρα περιλαμβάνει έλεγχο για σημάδια ανεπάρκειας ορμονών, όπως η αύξηση του σωματικού λίπους,  μειωμένη μυϊκή μάζα,  και μειωμένη τριχοφυΐα του προσώπου και του σώματος.     Η αξιολόγηση περιλαμβάνει επίσης διερεύνηση του ιστορικού της υγείας του ανθρώπου, μεταξύ των οποίων:

 • Πρώην τραυματισμός των όρχεων ή του πέους
 • Πρόσφατο υψηλό πυρετό
 • Παιδικές ασθένειες, όπως η παρωτίτιδα
 • Χαμηλή σεξουαλική επιθυμία (libido)


Μια φυσική εξέταση των όρχεων και πέους επιτρέπει την αναγνώριση των προβλημάτων, όπως:

 • Λοίμωξη, σηματοδοτείται από εκροές ή πρήξιμο του προστάτη
 • Κήλη
 • Παραμόρφωση των σωλήνων που μεταφέρουν το σπέρμα
 • Ανεπάρκεια αυξητικής όρμόνης που φαίνεται σε μικρούς όρχεις ή έλλειψη τριχοφυίας
 • Παρουσία μιας μάζας στους όρχεις
 • Κιρσοκήλη (ανώμαλη φλέβα στο όσχεο)

Ο γιατρός μπορεί επίσης να ζητήσει από τον άνδρα να δώσει δείγμα σπέρματος για την αξιολόγηση της υγείας και της ποιότητας του σπέρματος του.  Για να δώσει δείγμα σπέρματος, ο άνδρας καλείται να απέχει από εκσπερμάτιση για περίπου 48 ώρες πριν από τη εξέταση.  Στη συνέχεια δίνει ένα δείγμα από αυνανισμό σε ένα φλιτζάνι ή από συνουσία χρησιμοποιώντας ειδικό προφυλακτικό (χωρίς αντισυλληπτικό) που συλλέγει το σπέρμα χωρίς να επηρεάζει το σπέρμα.   Ένας άνδρας μπορεί να χρειαστεί να δώσετε δείγμα σπέρματος σε περισσότερες από μία περιπτώσεις, επειδή η παραγωγή σπέρματος μπορεί να μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με την τρέχουσα κατάσταση του ανθρώπου, την υγεία,  τις δραστηριότητες,  και το επίπεδο του στρες.
 

Άλλες εξετάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μέτρηση των ορμονών στο αίμα, συμπεριλαμβανομένων της τεστοστερόνης και της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, θυρεοειδικές ορμόνες, και προλακτίνη.
 • Βιοψία του όρχεως.  Ο γιατρός χρησιμοποιεί μια βελόνα και για να εξαγάγει σπέρμα από τον όρχι.
 • Γενετικός έλεγχος. Σε περιπτώσεις που δεν βρίσκονται καθόλου ή  βρίσκονται πολύ λίγα σπερματοζωάρια στο σπέρμα, ο γιατρός μπορεί να κάνει γενετικό έλεγχο πριν την έναρξη θεραπείας γονιμότητας.  Οι εξετάσεις μπορεί να εντοπίσουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη σπερματοζωαρίων ή να οδηγήσουν σε αναπτυξιακά προβλήματα στους απογόνους.

 

Courtesy: Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development.

Πηγή: