Μεταμόσχευση Μυελού των Οστών

bone marrow transplant
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 23/01/2017 - 08:47

Περίληψη

Ο μυελός των οστών είναι ο σπογγώδης ιστός στο εσωτερικό μερικών από τα οστά σας, όπως το ισχίο και το οστό του μηρού σας. Περιέχει ανώριμα κύτταρα, που ονομάζονται βλαστικά κύτταρα.
 
Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να εξελιχθούν σε ερυθρά αιμοσφαίρια, τα οποία μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα, τα λευκά αιμοσφαίρια, τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις, και τα αιμοπετάλια, τα οποία βοηθούν στην πήξη του αίματος.
 

Μεταμόσχευση

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών είναι μια διαδικασία που αντικαθιστά το ελαττωματικό βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών ενός ατόμου. Οι γιατροί χρησιμοποιούν αυτές τις μεταμοσχεύσεις για τη θεραπεία ατόμων με ορισμένες ασθένειες, όπως: 
•Λευχαιμία
• Σοβαρές ασθένειες του αίματος όπως θαλασσαιμίες, απλαστική αναιμία, και δρεπανοκυτταρική αναιμία
• Το πολλαπλό μυέλωμα
• Ορισμένες ασθένειες ανοσοποιητικής ανεπάρκειας
 

Προετοιμασία, χημειοθεραπεία, ακτινοβολίες

Πριν κάνετε μια μεταμόσχευση, θα πρέπει να πάρετε υψηλές δόσεις χημειοθεραπείας και ενδεχομένως την ανάλογη ακτινοβολία. Αυτό καταστρέφει τα ελαττωματικά βλαστικά κύτταρα στο μυελό των οστών σας. Καταστέλλει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας, έτσι ώστε να μην επιτεθούν τα νέα βλαστικά κύτταρα μετά τη μεταμόσχευση.

Δωρεές κυττάρων μυελού

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να δωρίσετε τα δικά σας βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών. Τα κύτταρα αποθηκεύονται και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται. Μπορείτε επίσης να πάρετε τα κύτταρα από έναν δότη. Ο δότης μπορεί να είναι ένα μέλος της οικογένειας ή κάποιο άλλο άτομο.

Κίνδυνοι

Η μεταμόσχευση μυελού των οστών ενέχει σοβαρούς κινδύνους. Μερικές επιπλοκές μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.

Αλλά για μερικούς ανθρώπους, είναι η καλύτερη ελπίδα για θεραπεία ή για μια μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.
 

Πηγή:

National Library of Medicine