Ασθμα

asthma
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:26

Περίληψη

Το άσθμα είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει τους αεραγωγούς σας. Οι αεραγωγοί είναι οι σωλήνες που μεταφέρουν αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονές σας.  Εάν έχετε άσθμα, τα εσωτερικά τοιχώματα των αεραγωγών σας είναι ερεθισμένα και πρησμένα.  Αυτό τα καθιστά πολύ ευαίσθητα, και μπορεί να αντιδρούν έντονα σε πράγματα που είστε αλλεργικοί ή τα βρίσκουν ενοχλητικά.    Όταν οι αεραγωγοί σας αντιδρούν, τότε στενεύουν και στους πνεύμονές σας περνάει λιγότερος αέρας.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα του άσθματος περιλαμβάνουν
• Συριγμός
• Βήχας, ειδικά νωρίς το πρωί ή το βράδυ
• Σφίξιμο στο στήθος
• Δυσκολία στην αναπνοή
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που πάσχουν από άσθμα αυτά τα συμπτώματα.  Έχοντας αυτά τα συμπτώματα δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε άσθμα.

Διάγνωση

Ο γιατρός σας θα διαγνώσει το άσθμα βασίζοντας σε τεστ πνευμονικής λειτουργίας,  το ιατρικό ιστορικό σας, και μια φυσική εξέταση.    Μπορεί επίσης να κάνετε εξετάσεις αλλεργίας.

Όταν τα συμπτώματα του άσθματος σας γίνονται χειρότερα από ότι συνήθως, αυτό λέγεται μια επίθεση άσθματος. Σοβαρές κρίσεις άσθματος μπορεί να απαιτούν επείγουσα φροντίδα, και μπορεί να αποβεί μοιραία.

Θεραπείες

Το άσθμα αντιμετωπίζεται με δύο είδη φαρμάκων:  φάρμακα γρήγορης ανακούφισης για να σταματήσει τα συμπτώματα του άσθματος και φάρμακα μακροπρόθεσμου ελέγχου για την πρόληψη των συμπτωμάτων.

Πηγή:

National Library of Medicine