Μπορεί ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά να με χορτάσει;

lifesubjects
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 06/02/2019 - 09:54

Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

 

της Ελένης Τσαχάκη

 

Εάν δεν ήμουν διατροφολόγος σίγουρα η απάντησή μου θα ήταν «Θα με χορτάσει μόνο εάν φάω 1 κιλό!». Κι όμως, ένα κίτρινο τυρί με χαμηλά λιπαρά μπορεί να σε χορτάσει, αρκεί να έχει τα απαραίτητα εκείνα θρεπτικά συστατικά για τη σωστή διατροφή και φυσικά κάνοντας τους «σωστούς» συνδυασμούς μέσα στην ημέρα.

Τι «πρέπει» να έχει ένα κίτρινo τυρί;

Τι σας έρχεται πρώτο στο νου; Είμαι σίγουρη πως τα λιπαρά είναι από τα πρώτα! Η επιλογή ενός κίτρινου τυριού χαμηλό σε λιπαρά (10%) δίνει τη δυνατότητα να μειώνουμε τις συνολικές θερμίδες που καταναλώνουμε μέσα στο γεύμα, καθώς και να περιορίζουμε τα «κακά» κορεσμένα λιπαρά. Αρκετές μελέτες ενοχοποιούν τα κορεσμένα και trans λιπαρά σχετικά με την επίδρασή τους στην LDL χοληστερόλη και την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Δεύτερο και τρίτο χαρακτηριστικό;

Συχνά ακούω να μου λένε ότι «το κίτρινο τυρί είναι η αγαπημένη επιλογή για να πάρω ασβέστιο και πρωτεϊνη μέσα στην ημέρα μου»... πολύ σωστά! Επιλέγοντας μία μερίδα (30γρ.) κίτρινο τυρί λαμβάνουμε τόσο ασβέστιο μέσα στην ημέρα μας, καλύπτοντας το 39% των απαιτήσεών μας. Επιπλέον, η ίδια φέτα μας παρέχει 20% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνες. Ας μην ξεχνάμε ότι το ασβέστο είναι σημαντικό για την καλή υγεία των οστών, ενώ οι πρωτεϊνες συμβάλλουν στην αναδόμηση των μυών και στη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Πώς να το συνδυάσω μέσα στην ημέρα μου για να χορτάσω;

Σίγουρα με πολλούς και εφάνταστους τρόπους θα μπορέσετε να έχετε ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά, οποιαδήποτε στιγμή μέσα στην ημέρα σας. Πώς; Πάμε να δούμε μερικές ιδέες:

  • Σάντουιτς με κίτρινο τυρί (10%) και λαχανικά της επιλογής σας. Λαμβάνουμε όλα τα οφέλη του κίτρινου τυριού με χαμηλά λιπαρά και το εμπλουτίζουμε με ντομάτα, μαρούλι, αλλά και αγαπημένα λαχανικά για να μπορέσουμε να εντάξουμε περισσότερες βιταμίνες. Το ψωμί ολικής άλεσης θα μπορούσε να είναι μία ακόμη «πινελιά», ώστε να είστε περισσότερο χορτάτοι!
  • Μακαρονοσαλάτα με κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Ένα πλήρες γεύμα που μπορεί να αποτελέσει ακόμα και επιλογή στη δουλειά! Τα ζυμαρικά ολικής αλέσεως παρέχουν τους υδατάνθρακες και τις φυτικές ίνες, το τυρί χαμηλό σε λιπαρά προσφέρει την πρωτεϊνη του γεύματος και τα φρέσκα λαχανικά είναι αρκετά για να έχουμε το τρίπτυχο του ολοκληρωμένου γεύματος!

 

Καλή σας όρεξη!

 

 

     

Info:

Ελένη Τσαχάκη

         

Η Ελενη Τσαχακη είναι Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης. Παρέχει τις διαιτολογικές της υπηρεσίες στην περιοχή της Αττικής, ενώ από το 2016 εργάζεται στο τμήμα εταιρικής επικοινωνίας του medNutrition.