Βαλεριάνα (Περιγραφή, Χρήσεις, Παρενέργειες)

Valeriana
Τελευταία ενημέρωση: Σάβ, 28/07/2018 - 03:56

Βοτανικό όνομα:  Valeriana officinalis

 

Άλλα ονόματα:   Ηλιοτρόπιο

 

 

Γενική περιγραφή

Η Βαλεριάνα είναι ένα πολυετές φυτό. Έχει ροζ λουλούδια. Αυξάνεται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Το φαρμακευτικό μέρος είναι η φρέσκια υπόγεια, δύσοσμη ρίζα, η οποία είναι εύκολο να στεγνώσει κάτω από 40 βαθμούς Κελσίου.

Η ρίζα βαλεριάνας περιέχει δύο κατηγορίες ενώσεων. Και οι δύο έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες. Αυτές οι ενώσεις περιλαμβάνουν τα σεσκιτερπένια (βαλερενικό οξύ) και τα τρις ​​ιριδοειδή (βαλεποτριτικά).

Η Βαλεριάνα χρησιμοποιείται ευρέως για να παράγει ένα ηρεμιστικό αποτέλεσμα κατά τη διάρκεια περιόδων άγχους. Χρησιμοποιείται επίσης για την τόνωση της ακραίας κόπωσης. Η ρίζα βαλεριάνας λέγεται επίσης ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και χαλαρώνει τους μυς.

 

 

Ιατρικές χρήσεις της Βαλεριάνας

  • Η Βαλεριάνα δεν έχει γνωστό θετικό αποτέλεσμα σε καμία κατάσταση υγείας.
  • Μερικές μελέτες υποδεικνύουν ότι η βαλεριάνα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, αλλά άλλες μελέτες δεν το επιβεβαίωσαν.
  • Επίσης δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να γνωρίζουμε εάν η βαλεριάνα είναι αποτελεσματική για οποιαδήποτε άλλα θέματα υγείας.

 

Ατεκμηρίωτες αξιώσεις για την Βαλεριάνα

Λάβετε υπόψη ότι αυτή η ενότητα της έκθεσης δεν έχει τεκμηριωθεί με επιστημονικές μελέτες.

  • Η Βαλεριάνα μπορεί να δρα σαν ηρεμιστικό. Αυτό ηρεμεί το νευρικό σύστημα και μειώνει το στρες και τη νευρικότητα. Μπορεί επίσης να είναι υπνωτικό. Αυτό προκαλεί μια βαθιά κατάσταση ύπνου. Λέγεται επίσης ότι δρα ως αντι-σπασμωδικό. Αυτό μειώνει τον μυϊκό σπασμό ή τις κράμπες στους μύες. Μπορεί επίσης να έχει έναν υποτασικό παράγοντα. Αυτό μειώνει την αρτηριακή πίεση. Χρησιμοποιείται επίσης για να δυαλύει τα αέρια του στομάχου. Είναι ένα φυτικό φάρμακο, πλούσιο σε πτητικά έλαια και διεγείρει το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί καλά.
  • Η Βαλεριάνα μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μειώσει την ένταση, το άγχος, την υπερδιεγερσιμότητα και τις υστερικές καταστάσεις. Χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της αϋπνίας, του εμμηνορρυσιακού πόνου, του εντερικού κολικού, του ρευματικού πόνου και του ημικρανικού πόνου.

 

Βαλεριάνα:  Δοσολογική μορφή

Η βαλεριάνα έρχεται με τη μορφή τσαγιού, βάμματα, κάψουλες και εκχυλίσματα υγρών. Σημειώστε ότι είναι ευαίσθητη στο φως, και για υτό πρέπει να την αποθηκεύσετε σε δοχείο σε μια σκοτεινή περιοχή.

 

Παρενέργειες, τοξικότητα και αλληλεπιδράσεις της Βαλεριάνας

  • Η Βαλεριάνα έχει μια πολύ δυνατή μυρωδιά που πολλοί άνθρωποι δεν τους αρέσει. Οι γάτες προσελκύονται από την βαλεριάνα επειδή έχει μια ένωση που γνωρίζουν.
  • Μην χρησιμοποιείτε βαλεριάνα για τη θεραπεία των βρεφών. Οι γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν πρέπει να μιλήσουν με τον γιατρό τους.
  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε την βαλεριάνα μαζί με άλλα ηρεμιστικά.
  • Δεν υπάρχουν γνωστές διατροφικές ή φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις με την βαλεριάνα.

 

 

 

Διαβάστε περισσότερα:

Βαλεριάνα

Βαλεριάνα (Περιγραφή, Χρήσεις, Παρενέργειες)

Βαλεριάνα για την Αυπνία: Συστηματική αναθεώρηση και μετα-ανάλυση

 

 

Courtecy:    https://www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?contenttypeid=19&contentid=Valerian

 

 

 

Tags:  ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΦΥΤΟ , ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΤΣΑΙ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΑΦΕΨΗΜΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΒΟΤΑΝΟ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΣΤΑΓΟΝΕΣ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑ, ΒΑΛΕΡΙΑΝΑ ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

Πηγή: