Ερπητας απλός

Herpes Simplex
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 17:09

Περίληψη

Ο έρπης είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό του απλού έρπητα (HSV).
 
Ο στοματικός έρπης προκαλεί κρύες πληγές γύρω από το στόμα ή το πρόσωπο.      Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα και επηρεάζει τα γεννητικά όργανα, τους γλουτούς ή την πρωκτική περιοχή.  
 
Άλλες λοιμώξεις του έρπητα μπορεί να επηρεάσουν τα μάτια, το δέρμα ή άλλα μέρη του σώματος.   Ο ιός μπορεί να είναι επικίνδυνος στα νεογέννητα μωρά ή σε άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.
 

Υπάρχουν δύο τύποι λοιμώξεων του ιού του απλού έρπητα:

  • HSV τύπου 1 προκαλείτε πιο συχνά από κρύες πληγές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει έρπη των γεννητικών οργάνων.
  • HSV τύπου 2 είναι η συνήθης αιτία έρπητα των γεννητικών οργάνων, αλλά επίσης μπορεί να μολύνει το στόμα.

 

Συμπτώματα και αντιμετώπιση των λοιμώξεων από Ερπη

Ο ιός του απλού έρπητα εξαπλώνεται μέσω της άμεσης επαφής. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν συμπτώματα, ενώ άλλοι αποκτούν πληγές κοντά στην περιοχή όπου ο ιός έχει εισέλθει στο σώμα. Μπορεί να μετατραπούν σε κυψέλες, να γίνει η φαγούρα επώδυνη και στη συνέχεια να επουλωθούν.
 
Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν τα ξεσπάσματα αρκετές φορές το χρόνο ενώ με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να νοσήσετε λιγότερο συχνά. Τα φάρμακα θα βοηθήσουν το σώμα σας να καταπολεμήσει τον ιό, μπορούν επίσης να βοηθήσουν να ελαττωθούν τα συμπτώματα και να μειωθούν τα κρούσματα.
 
 

Συχνές Ερωτήσεις

 

Τι είναι ο έρπης;
 

Ιός απλού έρπητα, HSV-1 ή HSV-2
 

Ο έρπης είναι μια από τις πιο συχνές ιογενείς λοιμώξεις. Ένας στους τέσσερις ανθρώπους ηλικίας άνω των 18 ετών έχει εκτεθεί σε έρπητα των γεννητικών οργάνων. ι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι έχουν μολυνθεί.

Τι προκαλεί έρπητα;
Ο έρπης είναι μια ιογενής λοίμωξη του δέρματος που προκαλείται από τον ιό απλού έρπητα (HSV). Υπάρχουν δύο τύποι έρπητα: HSV-1 και HSV-2.

HSV-1 προκαλεί συνήθως λοιμώξεις του στόματος, όπως «κρύες πληγές» ή «φουσκάλες πυρετού» στα χείλη. Τις περισσότερες φορές ο HSV-2 προκαλεί έρπητα των γεννητικών οργάνων. Όμως, κάθε τύπος έρπη μπορεί να προκαλέσει μόλυνση του στόματος ή των γεννητικών οργάνων.


Πώς εξαπλώνεται;
έρπης εξαπλώνεται με άμεση επαφή δέρματος με δέρμα με κάποιον που έχει μολυνθεί. Μπορείτε να πάρετε τον έρπητα από κάποιον που έχει πληγές στα χείλη, το δέρμα ή τα γεννητικά όργανα του. Αλλά, τις περισσότερες φορές, ο έρπης εξαπλώνεται χωρίς κάποιος να έχει σημάδια ή συμπτώματα. Ο ιός του έρπητα μπορεί ακόμα να υπάρχει στο δέρμα ενός ατόμου ακόμα και όταν δεν έχει πληγές που μπορείτε να δείτε.

Θυμηθείτε: μπορείτε να κολλήσετε τον έρπητα από κάποιον που δεν έχει πληγές ή συμπτώματα και εάν έχετε έρπητα μπορείτε να τον διαδώσετε ακόμα και αν δεν έχετε πληγές ή συμπτώματα.


Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα;
Μόνο οι μισοί άνθρωποι με έρπη έχουν συμπτώματα. Εκείνοι που έχουν συμπτώματα έχουν συνήθως μια εστία που διαρκεί δύο έως 10 ημέρες, ή έως τρεις εβδομάδες, αφού κολλήσουν τον ιό. Τα πρώτα συμπτώματα είναι συνήθως τα χειρότερα. (Ονομάζεται πρωτοπαθής έρπης).

Τα σημεία και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Πυρετό, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους. Τρεις μέρες αργότερα, εμφανίζονται οδυνηρές κυψέλες/φλύκταινες και έλκη δέρματος όπου προσβλήθηκε. Αυτό μπορεί να είναι το στόμα, η περιοχή των γεννητικών οργάνων, ο πρωκτός και / ή το ορθό.

 

Οι κυψέλες μπορεί να είναι "κρυμμένες" στον κόλπο σας. Περίπου μια εβδομάδα μετά το εξάνθημα του δέρματος, μπορεί να αναπτυχθούν στη βουβωνική σας χώρα, να έχετε τρυφερούς και πρησμένους αδένες ή λεμφαδένες. Εάν δεν λάβετε θεραπεία, το εξάνθημα και ο πόνος συνήθως θα εξαφανιστούν εντός 3 έως 4 εβδομάδων.

Οι πληγές σας θα θεραπευτούν, αλλά ο ιός δεν θα φύγει ποτέ. Θα παραμείνει πάντα στο σώμα σας σε μια λανθάνουσα μορφή. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι εν υπνώσει και δεν θα έχετε συμπτώματα. Αλλά, ο έρπης μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά και να προκαλέσει νέες πληγές. Αυτό ονομάζεται "επαναλαμβανόμενος" έρπης.

Τη δεύτερη φορά που έχετε συμπτώματα, συνήθως θα σας ενοχλήσουν λιγότερο και δεν θα είναι τόσο άσχημα όσο την πρώτη φορά. Ο επαναλαμβανόμενος έρπης συχνά ξεκινά με ένα αίσθημα καύσου ή φαγούρας για μία έως δύο ημέρες πριν ξεκινήσει ένα δερματικό εξάνθημα.


Μπορεί ο έρπης να προκαλέσει άλλα προβλήματα;
Το πιο σοβαρό πρόβλημα (επιπλοκή) συμβαίνει όταν μια γυναίκα περάσει τον ιό στο μωρό της κατά τον τοκετό. Εάν το μωρό είναι μολυσμένο, είναι πολύ σοβαρό. Αυτή η λοίμωξη προκαλεί συχνά το μωρό να πεθάνει ή να υποφέρει από νοητική καθυστέρηση και τύφλωση. Αυτό το πρόβλημα είναι σπάνιο και συνήθως συμβαίνει όταν μια γυναίκα κολλήσει έρπητα για πρώτη φορά κοντά στον τοκετό. Εάν μια γυναίκα εμφανίζει έρπητα των γεννητικών οργάνων όταν γεννάει, μπορεί να χρειαστεί καισαρική τομή.

 

Πώς θα ξέρω αν έχω έρπητα; 

Εάν έχετε πληγές, κυψέλες/φλύκταινες ή κόκκινες περιοχές στα γεννητικά όργανα σας, ο γιατρός σας πρέπει να σας εξετάσει. Αυτός ή αυτή θα δεί την περιοχή για να ελέγξει για τον ιό. Αν δεν έχετε πληγές, μπορείτε να κάνετε μια εξέταση αίματος για να δείτε εάν έχετε ποτέ εκτεθεί στον έρπη.

 

Υπάρχει θεραπεία;

Όχι. Ο έρπης είναι μια χρόνια, δια βίου μόλυνση. Ποτέ δεν θα φύγει. Παρόλο που δεν υπάρχει θεραπεία, τα αντιιικά φάρμακα μπορούν να σας βοηθήσουν στα παρακάτω:

 

  • Να αντιμετωπίστε τα συμπτώματα
  • Να μειώστε τις πιθανότητές σας να έχετε ξεσπάσματα
  • Να μειώστε τον αριθμό που εμφανίζετε τον ιό χωρίς να το γνωρίζετε
  • Αποτρέψτε τον εαυτό σας από το να έχετε ξανά τα συμπτώματα


Τα φάρμακα περιλαμβάνουν:

  • Acyclovir που ονομάζεται επίσης Zovirax.
  • Famcyclovir αποκαλείται επίσης Famvir
  • Valacyclovir ή Valtrex.


Αυτά λειτουργούν καλύτερα εάν τα παίρνετε με την πρώτη ένδειξη καψίματος ή κνησμού, πριν εμφανιστούν οι πληγές. Ένας άλλος τρόπος να τα πάρετε είναι να παίρνετε μία μικρή ποσότητα κάθε μέρα. Το Acyclovir χορηγείται σε νεογνά που έχουν μολυνθεί κατά τη γέννηση.

Τι γίνεται με τους συντρόφους μου;
Επειδή ο έρπης είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια (ΣΜΝ), οι σεξουαλικοί σας σύντροφοι πρέπει να ελέγχονται για συμπτώματα. Πολλοί εταίροι δεν έχουν συμπτώματα που μπορούν να γίνουν αισθητά ή αισθητά. Όμως, οι σύντροφοί σας πρέπει ακόμα να ελεγχθούν για λοίμωξη και άλλα (ΣΜΝ).

Δεδομένου ότι ο έρπης είναι μια δια βίου λοίμωξη, είναι σημαντικό να μιλήσετε ανοιχτά και ειλικρινά με τους συντρόφους σας.


Πότε μπορώ να κάνω ξανά σεξ;

Δεν πρέπει να έχετε στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ όταν έχετε πληγές. Επίσης, δεν πρέπει να έχετε κανένα είδος σεξ, αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε ένα ξέσπασμα του ιού. Θυμηθείτε: μπορείτε να περάσετε τον ιό στους συνεργάτες σας ακόμα και όταν δεν έχετε συμπτώματα.

Θα πρέπει να ενημερώσετε τους τρέχοντες και μελλοντικούς συνεργάτες σας ότι έχετε έρπητα.


Πώς μπορώ να αποτρέψω τον έρπητα;

Με να μην κάνεις σεξ (αποχή) είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να αποφύγεις τη μόλυνση.

Για να μειώσετε τις πιθανότητές σας να δώσετε ή να πάρετε τον έρπητα, χρησιμοποιήστε λατέξ ή προφυλακτικά πολυουρεθάνης κάθε φορά που κάνετε στοματικό, κολπικό ή πρωκτικό σεξ. Χρησιμοποιώντας αυτά τα προφυλακτικά με τον σωστό τρόπο κάθε φορά που κάνετε σεξ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του έρπητα των γεννητικών οργάνων.

herpes protection condom

Η χρήση των προφυλακτικών δεν θα σταματήσει εντελώς τον κίνδυνο της επιμόλυνσης επειδή η ασθένεια αυτή εξαπλώνεται μέσω της επαφής "δέρματος με δέρμα" από πληγές / έλκη Ή μολυσμένο δέρμα που μπορεί να φαίνεται φυσιολογικό. Τα προφυλακτικά επίσης βοηθούν στην πρόληψη της εξάπλωσης άλλων ΣΜΝ, συμπεριλαμβανομένου του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός, εσείς και οι σύντροφοί σας θα πρέπει να κάνετε έναν πλήρη φυσικό έλεγχο. Αυτό περιλαμβάνει ένα πλήρες σεξουαλικό ιστορικό και εξετάσεις για κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ). Θα πρέπει να ελέγχετε τη γονόρροια, τα χλαμύδια, τη σύφιλη, τον έρπητα, τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων, την τριχομονάση και τον
HIV.

 

 

Courtecy: NYC - Department of Health