Χλαμύδια Λοιμώξεις

chlamydia
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 10/02/2017 - 13:27

Περίληψη

Τα χλαμύδια είναι μια κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια.
 
Τα χλαμύδια μεταδίδονται μέσω του στόματος, του κόλπου, ή του πρωκτικού σεξ με ένα μολυσμένο σύντροφο. Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες μπορούν να νοσήσουν.
 

Συμπτώματα

Τα χλαμύδια συνήθως δεν προκαλούν συμπτώματα. Αν σας μεταδωθούν, μπορεί να παρατηρήσετε ένα αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση ή ανώμαλη αποβολή από τον κόλπο ή το πέος σας.
 
Σε άνδρες και γυναίκες τα χλαμύδια μπορούν να μολύνουν το ουροποιητικό σύστημα.  Στις γυναίκες, η μόλυνση του αναπαραγωγικού συστήματος μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου (PID) η οποία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα ή σοβαρά προβλήματα με την εγκυμοσύνη.   Τα μωρά που γεννιούνται από μολυσμένες μητέρες μπορούν να λάβουν  από χλαμύδια οφθαλμικές μολύνσεις ή και πνευμονία.
 
Στους άνδρες, τα χλαμύδια μπορεί να προσβάλουν την επιδιδυμίδα ή το σωλήνα που μεταφέρει το σπέρμα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, πυρετό, και σπάνια στειρότητα.
 

Διάγνωση

Μια εργαστηριακή εξέταση μπορεί να δείξει αν έχετε χλαμύδια. Τα αντιβιοτικά θα θεραπεύσουν τη λοίμωξη. Η σωστή χρήση των προφυλακτικών από λάτεξ μειώνει σε μεγάλο βαθμό, αλλά δεν εξαλείφει τον κίνδυνο της σύλληψης ή της διασποράς χλαμύδιων. Οι ειδικοί συστήνουν ότι οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες γύρω στα 25 ή και νεότερες πρέπει να κάνουν μια εξέταση κάθε χρόνο.

Πηγή:

National Library of Medicine