Οξεία Βρογχίτιδα

acute bronchitis
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:55

Περίληψη

Βρογχίτιδα είναι μια φλεγμονή των βρόγχων, των αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα στους πνεύμονές σας.  Η Βρογχίτιδα προκαλεί βήχα, που συχνά φέρνει επάνω βλέννα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει δύσπνοια, συριγμό, χαμηλό πυρετό, και σφίξιμο στο στήθος.  
 

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι βρογχίτιδας: οξεία και χρόνια.

Οι περισσότερες περιπτώσεις οξείας βρογχίτιδας γίνονται καλύτερα μέσα σε μερικές μέρες. Αλλά ο βήχας σας μπορεί να διαρκέσει για αρκετές εβδομάδες μετά αφού η μόλυνση έχει φύγει.

Αιτίες

Οι ίδιοι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη συχνά προκαλούν οξεία βρογχίτιδα. Αυτοί οι ιοί εξαπλώνονται μέσω του αέρα, όταν οι άνθρωποι βήχουν, ή αν μέσω της φυσικής επαφής (για παράδειγμα με άπλυτα χέρια).  Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου, στην ατμοσφαιρική ρύπανση, σκόνη, ατμούς, καπνούς μπορεί επίσης να προκαλέσει οξεία βρογχίτιδα.  Λιγότερο συχνά, βακτήρια μπορεί επίσης να προκαλέσουν οξεία βρογχίτιδα.

Διάγνωση

Για τη διάγνωση της οξείας βρογχίτιδας, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και θα ακροαστεί την αναπνοή σας. Μπορεί επίσης να κάνετε και άλλες εξετάσεις.

Θεραπεία

Οι θεραπείες περιλαμβάνουν ανάπαυση, υγρά, και αντιπυρετικά. Ένας υγραντήρας ή ατμός μπορεί επίσης να βοηθήσει.  Μπορεί να χρειαστείτε εισπνεόμενα φάρμακα για να ανοίξουν οι αεραγωγοί σας εάν ακούγεται συριγμός.   Τα αντιβιοτικά δεν θα βοηθήσουν αν η αιτία είναι ιογενής.      Μπορείτε να πάρετε αντιβιοτικά, αν η αιτία είναι βακτηριακή.

Πηγή:

National Library of Medicine