Γρίπη των πτηνών

bird flu
Τελευταία ενημέρωση: Τρί, 28/02/2017 - 12:54

Περίληψη

Τα πουλιά, ακριβώς όπως και οι άνθρωποι, μπορεί να κολλήσουν τη γρίπη.  Οι ιοί της γρίπης των πτηνών μολύνουν πτηνά, συμπεριλαμβανομένων των κοτόπουλων, άλλα πουλερικά και άγρια πτηνά, όπως οι πάπιες.
 
Οι περισσότεροι ιοί της γρίπης των πτηνών μπορεί να μολύνουν μόνο άλλα πτηνά.  Εντούτοις, η γρίπη των πτηνών μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και για την υγεία των ανθρώπων .


Ιστορικό

Η πρώτη περίπτωση του ιού της γρίπης των πτηνών που προσβάλλουν άμεσα ένα πρόσωπο, H5N1, ήταν στο Χονγκ Κονγκ το 1997.    Από τότε, ο ιός της γρίπης των πτηνών έχει εξαπλωθεί σε πτηνά σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης.

Πανδημία

Η ανθρώπινη λοίμωξη εξακολουθεί να είναι πολύ σπάνια, αλλά ο ιός που προκαλεί τη λοίμωξη σε πτηνά μπορεί να αλλάξει, ή να μεταλλάσσεται, και να μολύνει πιο εύκολα τους ανθρώπους. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πανδημία, ένα παγκόσμιο ξέσπασμα της ασθένειας.

Τρόποι Μετάδοσης

Κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας της γρίπης των πτηνών, οι άνθρωποι που έχουν επαφή με μολυσμένα πτηνά μπορεί να αρρωστήσουν. Μπορεί επίσης ένας άνθρωπος να πιάσει τη γρίπη των πτηνών από την κατανάλωση πουλερικών ή από  αυγά που δεν είναι καλά μαγειρεμένα ή μέσω της επαφής με ένα πρόσωπο που έχει την γρίπη.    Η γρίπη των πτηνών μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να είναι πολύ άρρωστοι ή ακόμη και να προκαλέσει τον θάνατο.

Θεραπείες

Αντιιικά φάρμακα μπορεί να κάνουν την ασθένεια λιγότερο σοβαρή, και μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της γρίπης σε άτομα που εκτέθηκαν σε αυτήν.  Ακόμη σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο.

Πηγή:

National Library of Medicine