Γρίπη

influenza
Τελευταία ενημέρωση: Τετ, 01/02/2017 - 14:31

Περίληψη

Η γρίπη είναι μια λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από μια σειρά από ιούς.
 
Οι ιοί περνούν μέσω του αέρα και μπαίνουν στο σώμα σας μέσα από τη μύτη ή το στόμα σας. Η πιθανότητα να κολλήσει κάποιος γρίπη κυμαίνεται μεταξύ 5% και 20% στους ανθρώπους κάθε χρόνο.
 
Η γρίπη μπορεί να είναι σοβαρή ή ακόμη και θανατηφόρα για τους ηλικιωμένους, τα νεογέννητα μωρά και τα άτομα με ορισμένες χρόνιες ασθένειες.
 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να έρθουν ξαφνικά και είναι χειρότερα από αυτά του κοινού κρυολογήματος. Μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:
  • Σωματικούς ή μυϊκούς πόνους.
  • Κρυάδα.
  • Βήχα.
  • Πυρετό.
  • Πονοκέφαλο.
  • Πονόλαιμο.

Διαφορές από το κρυολόγημα

Είναι κρυολόγημα ή γρίπη;   Τα κρυολογήματα σπάνια προκαλούν πυρετό ή πονοκεφάλο. Η γρίπη σχεδόν ποτέ δεν προκαλεί στομαχικές διαταραχές. Η «γρίπη στομάχου" δεν είναι πραγματικά γρίπη πάντοτε αλλά γαστρεντερίτιδα.

Πρόληψη

Ο κύριος τρόπος για να προφυλαχτείτε από να πάρετε τη γρίπη, είναι να κάνετε ένα ετήσιο εμβόλιο γρίπης. Καλή υγιεινή, συμπεριλαμβανομένου του πλυσίματος των χεριών, μπορεί επίσης να βοηθήσει.

Αντιμετώπιση

Οι περισσότεροι άνθρωποι με γρίπη επανέρχονται μόνοι τους χωρίς ιατρική φροντίδα. Οι άνθρωποι με ήπια κρούσματα γρίπης θα πρέπει να μείνουν στο σπίτι και να αποφεύγουν την επαφή με τους άλλους, παρά μόνο για να πάρουν ιατρική φροντίδα. 
 
Εάν νομίζετε ότι έχετε γρίπη επικοινωνήστε με τον γιατρό σας, μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για να βοηθήσει το σώμα σας να καταπολεμήσει τη λοίμωξη και να μειώσει τα συμπτώματα.
 
 

Πηγή:

National Library of Medicine