Φάρμακα - Αντιδράσεις, Παρενέργειες

Drugs side reactions
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 13/02/2017 - 11:20

Περίληψη

Τις περισσότερες φορές, τα φάρμακα κάνουν τη ζωή μας καλύτερη.
 
Μειώνουν τους πόνους και τις δυσφορίες, καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τα προβλήματα ελέγχου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης. Αλλά τα φάρμακα μπορεί επίσης να προκαλέσουν ανεπιθύμητες αντιδράσεις.
 

Αλληλεπιδράσεις από δύο φάρμακα ή τρόφιμα

Ένα πρόβλημα είναι οι αλληλεπιδράσεις, που μπορεί να συμβούν μεταξύ των εξής φαρμάκων και τροφίμων:
  • Δύο φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και τα αραιωτικά αίματος.
  • Τα φάρμακα μαζί με τρόφιμα, όπως οι στατίνες και τα γκρέιπφρουτ.
  • Ναρκωτικά και συμπληρώματα, όπως gingko και αραιωτικά για το αίμα.
  • Φάρμακα και ασθένειες, όπως η ασπιρίνη και τα πεπτικά έλκη.
 
Οι αλληλεπιδράσεις μπορεί να αλλάξουν τις επενέργειες του ενός ή και των δύο φαρμάκων. Τα φάρμακα μπορεί να μην λειτουργούν ή μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων.

Οι παρενέργειες είναι ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα φάρμακα. Οι περισσότερες είναι ήπιες, όπως πόνοι στο στομάχι, υπνηλία και φεύγουν αφού σταματήσετε τη λήψη του φαρμάκου. Άλλες μπορεί να είναι πιο σοβαρές.
 
Οι αλλεργίες στα φάρμακα είναι ένας άλλος τύπος αντίδρασης. Μπορεί να είναι ήπιες ή απειλητικές για τη ζωή. Δερματικές αντιδράσεις, όπως κνίδωση και εξανθήμα είναι ο πιο κοινός τύπος. Η αναφυλαξία, μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση, είναι πιο σπάνια.
 
Όταν ξεκινάτε μια νέα συνταγή ή παίρνετε επιπλέον φάρμακα, βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει πώς να τα πάρετε σωστά. Να ενημερωθείτε για το ποια άλλα φάρμακα και τρόφιμα πρέπει να αποφύγετε. Ρωτήστε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας εάν έχετε απορίες.

Πηγή:

National Library of Medicine