Αντιβιοτικά Ανθεκτικότητα

Antibiotic Resistance
Τελευταία ενημέρωση: Δευ, 13/02/2017 - 13:47

Περίληψη

Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που καταπολεμούν τις βακτηριακές λοιμώξεις  και αν χρησιμοποιούνται σωστά, μπορεί να σώσουν ζωές.  

 

Το πρόβλημα της Ανθεκτικότητας των αντιβιοτικών

Υπάρχει ένα αυξανόμενο πρόβλημα αυτό της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά. Αυτό συμβαίνει όταν τα βακτήρια συνηθίζουν τα αντιβιοτικά, αλλάζουν μορφή και είναι έτσι  σε θέση να αποφύγουν τις συνέπειες ενός αντιβιοτικού.

Υπερβολική χρήση αντιβιοτικών οδηγεί σε Αντίσταση

Χρησιμοποιώντας υπερβολικά τα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση. Κάθε φορά που παίρνετε αντιβιοτικά, τα ευαίσθητα βακτήρια σκοτώνονται.  Αλλά ανθεκτικά μικρόβια μπορούν να αφεθούν να αναπτυχθούν, να πολλαπλασιαστούν, και να εξαπλωθούν σε άλλους ανθρώπους. Μπορεί επίσης να προκαλέσουν λοιμώξεις που ορισμένα αντιβιοτικά δεν μπορούν να θεραπεύσουν. 
 
Ένα παράδειγμα είναι ο ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη Staphylococcus aureus (MRSA), ο οποίος προκαλεί λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές σε πολλά κοινά αντιβιοτικά.

Πώς βοηθάτε την πρόληψη της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά:

  • Μην χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά για ιούς, όπως τα κρυολογήματα ή γρίπη. Τα αντιβιοτικά δεν λειτουργούν σε ιούς.
  • Μην πιέζετε τον γιατρό σας για να σας δώσει ένα αντιβιοτικό.
  • Όταν παίρνετε αντιβιοτικά, ακολουθήστε τις οδηγίες προσεκτικά. Τελειώστε το φάρμακό σας, ακόμη και αν αισθάνεστε καλύτερα. Εάν σταματήσετε τη θεραπεία πάρα πολύ σύντομα, ορισμένα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν και να σας μολύνουν εκ νέου.
  • Μην αποθηκεύετε τα αντιβιοτικά για αργότερα ή χρησιμοποιείτε την συνταγή κάποιου άλλου.

Πηγή:

National Library of Medicine