Οξεία Σκωληκοειδείτιδα: Αντιμετώπιση

Appendicitis and Colon
Τελευταία ενημέρωση: Παρ, 26/01/2018 - 18:58

Αντιμετώπιση της Οξείας Σκωληκοειδείτιδας

Εάν έχετε σκωληκοειδίτιδα, η απόφυσή σας συνήθως πρέπει να αφαιρεθεί το συντομότερο δυνατό. Αυτή η επέμβαση είναι γνωστή ως σκωληκοειδεκτομή.

Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται επίσης συνήθως όταν υπάρχει πιθανότητα να έχετε σκωληκοειδίτιδα αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνει σαφή διάγνωση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρείται ασφαλέστερο να αφαιρεθεί η απόφυση από το να διατρέξετε τον κίνδυνο να σκάσει εσωτερικά.

Στον άνθρωπο, η σκωληκοειδής απόφυση δεν εκτελεί καμία σημαντική λειτουργία και η απομάκρυνσή της δεν προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα.

 

Προβολή

 

Τύποι επέμβασης 

Η  <<Σκωληκοειδεκτομή>> γίνεται με γενική αναισθησία είτε Λαπαροσκοπικά είτε με μια Ανοιχτή τεχνική.
 

Λαπαροσκοπική επέμβαση

Η λαπαροσκόπηση είναι συνήθως η προτιμώμενη μέθοδος αφαίρεσης της απόφυσης επειδή η αποκατάσταση τείνει να είναι ταχύτερη από την ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών ή τεσσάρων μικρών τομών στην κοιλιά. Στη συνέχεια εισάγονται ειδικά εργαλεία, όπως:

 • ένας σωλήνας που αντλεί το αέριο για να διογκώσει την κοιλιά σας - αυτό επιτρέπει στον χειρουργό να βλέπει την απόφυση πιο καθαρά και του δίνει περισσότερο χώρο στην εργασία
 • ένα λαπαροσκόπιο - ένας μικρός σωλήνας που περιέχει μια πηγή φωτός και μια κάμερα, η οποία μεταδίδει εικόνες του εσωτερικού της κοιλιάς σε μια τηλεοπτική οθόνη
 • μικρά χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την αφαίρεση του προσαρτήματος

Μόλις αφαιρεθεί η απόφυση , οι τομές κλείνονται συνήθως με διαλυτά ράμματα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν τα συνηθισμένα ράμματα, τα οποία πρέπει να αφαιρεθούν 7 έως 10 ημέρες αργότερα.
 

 

Προβολή

 

Ανοιχτή επέμβαση

Σε ορισμένες περιπτώσεις, δεν συνιστάται η λαπαροσκοπική επέμβαση και εκτελείται ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Αυτές περιλαμβάνουν:

 • όταν η απόφυση έχει ήδη σπάσει
 • όταν ο χειρουργός δεν έχει πολύ μεγάλη εμπειρία στη λαπαροσκοπική αφαίρεση
 • άτομα που είχαν προηγουμένως ανοικτή κοιλιακή επέμβαση


Σε αυτές τις περιπτώσεις, η λειτουργία περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας μόνο μεγαλύτερης κοπής στην κάτω δεξιά πλευρά της κοιλιάς σας για να αφαιρέσετε την απόφυση.


Όταν υπάρχει εκτεταμένη περιτονίτιδα - μόλυνση της εσωτερικής επένδυσης της κοιλιάς - είναι μερικές φορές απαραίτητο να λειτουργείτε μέσω μιας μακράς τομής κατά μήκος της μέσης της κοιλιάς σε μια διαδικασία που ονομάζεται λαπαροτομία.

Μετά την επέμβαση, το αφαιρούμενο προσάρτημα αποστέλλεται συνήθως σε ένα εργαστήριο για να ελέγξει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις καρκίνου. Αυτό είναι ένα προληπτικό μέτρο, αν και είναι σπάνιο για να βρεθεί ένα σοβαρό πρόβλημα.

Appendicitis Surcical Room

Ανάκτηση και ανάρρωση 

Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής επέμβασης είναι ότι ο χρόνος αποκατάστασης τείνει να είναι σύντομος και οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να φύγουν από το νοσοκομείο λίγες ημέρες μετά την επέμβαση.

Εάν το έντερο λειτουργεί αμέσως, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν να πάνε σπίτι μέσα σε 24 ώρες.

Με ανοιχτή ή περίπλοκη χειρουργική επέμβαση - για παράδειγμα, εάν έχετε περιτονίτιδα - μπορεί να χρειαστεί έως και μια εβδομάδα για να είστε αρκετά καλά και να πάτε στο σπίτι.

Για τις πρώτες ημέρες μετά την επέμβαση είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε πόνο και πρήξιμο. Αυτό βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου, αλλά μπορείτε να πάρετε παυσίπονα εάν είναι απαραίτητο.

Αν είχατε λαπαροσκοπική επέμβαση, μπορεί να αισθανθείτε πόνο στην άκρη του ώμου σας για περίπου μία εβδομάδα. Αυτό προκαλείται από το αέριο που αντλήθηκε στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της επέμβασης.

Μπορεί επίσης να εμφανίσετε κάποια βραχυπρόθεσμη δυσκοιλιότητα. Μπορείτε να μειώσετε αυτό το γεγονός, με το να μην παίρνετε παυσίπονα, να τρώτε άφθονες ίνες και να μένετε καλά ενυδατωμένοι.

Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα εάν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ενοχλητικό.
Πριν φύγετε από το νοσοκομείο, θα σας δοθούν οδηγίες για να φροντίζετε την πληγή σας και τις δραστηριότητες που πρέπει να αποφύγετε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, μπορείτε να επιστρέψετε σε κανονικές δραστηριότητες σε μερικές εβδομάδες, αν και μπορεί να πρέπει να αποφευχθούν οι έντονες δραστηριότητες για τέσσερις έως έξι εβδομάδες μετά την ανοιχτή χειρουργική επέμβαση.

Ενόσω ανακάμπτετε, είναι σημαντικό να προσέχετε για τυχόν προβλήματα.
Επικοινωνήστε με τον Γιατρό σας, αν παρατηρήσετε:

 • αυξημένο πόνο και πρήξιμο
 • εμετός που επαναλαμβάνεται
 • υψηλή θερμοκρασία (πυρετός)
 • εκροή που προέρχεται από την πληγή
 • πληγή ζεστή όταν την αγγίζετε

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ένα σημάδι μόλυνσης.

 

Προβολή

 

 

Κίνδυνοι

Οι σκωληκοειδεκτομή είναι μία από τις πιο συχνά διεξαγόμενες λειτουργίες και σοβαρές ή μακροχρόνιες επιπλοκές είναι σπάνιες.
 

Ωστόσο, όπως όλοι οι τύποι χειρουργικών επεμβάσεων, υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι. Αυτοί περιλαμβάνουν:

 • τα αντιβιοτικά που μπορεί να χορηγηθούν πριν, κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή μετά από αυτήν, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος σοβαρών λοιμώξεων
 • αιμορραγία κάτω από το δέρμα που προκαλεί σταθερή διόγκωση (αιμάτωμα) - αυτό συνήθως γίνεται καλύτερα από μόνο του, αλλά θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας αν συμβεί
 • ουλές - και οι δύο χειρουργικές τεχνικές θα αφήσουν κάποια σημάδια όπου έγιναν οι τομές
  μια συλλογή πύου (απόστημα) - σε σπάνιες περιπτώσεις, μια λοίμωξη που προκαλείται από την έκρηξη της απόφυσης μπορεί να οδηγήσει σε απόστημα μετά την χειρουργική επέμβαση
 • κήλη - στη θέση της ανοικτής τομής ή σε οποιαδήποτε από τις τομές που χρησιμοποιούνται στη λαπαροσκοπική προσέγγιση
 • Η χρήση γενικού αναισθητικού φέρει επίσης ορισμένους κινδύνους, όπως ο κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή εισπνοής περιεχομένου του στομάχου, που οδηγεί σε πνευμονία. Ωστόσο, σοβαρές επιπλοκές όπως αυτή είναι πολύ σπάνιες.

 

Προβολή

 

 

 

 

Sources:  

UK – National Health System (NHS)

US - National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases (NIDDK)