ΟΥΡΙΚΗ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ: Πληροφορίες

Arthritis - Gout
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 01/02/2018 - 11:09

Τι είναι η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα (ποδάγρα) είναι μια κοινή μορφή αρθρίτιδας που συνήθως επηρεάζει μία άρθρωση τη φορά (συχνά το μεγάλο δάκτυλο των ποδιών) και είναι πολύ οδυνηρή. Οι άνδρες και οι παχύσαρκοι ενήλικες είναι πιθανότερο να έχουν ουρική αρθρίτιδα.

 

Προβολή

 

Υπάρχουν φορές που τα συμπτώματα επιδεινώνονται, γνωστά ως φωτοβολίδες, και φορές που δεν υπάρχουν συμπτώματα, γνωστά ως ύφεση. Επαναλαμβανόμενες περίοδοι ουρικής αρθρίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε αρθρίτιδα, μια επιδεινούμενη μορφή αρθρίτιδας. Δεν υπάρχει θεραπεία για την ουρική αρθρίτιδα, αλλά μπορείτε αποτελεσματικά να θεραπεύσετε και να διαχειριστείτε την πάθηση με φαρμακευτική αγωγή και στρατηγικές αυτοδιαχείρισης.

 


Ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας;

Οι εκδηλώσεις ουρικής αρθρίτιδας ξεκινούν ξαφνικά και μπορούν να διαρκέσουν ημέρες ή εβδομάδες, ακολουθούμενες από μεγάλα χρονικά διαστήματα - εβδομάδες, μήνες ή χρόνια - χωρίς συμπτώματα προτού ξεκινήσει άλλη φλεγμονή.

Η ουρική αρθρίτιδα εμφανίζεται συνήθως μόνο σε μία άρθρωση τη φορά. Συχνά βρίσκεται στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού. Μαζί με το μεγάλο δάκτυλο, οι αρθρώσεις που επηρεάζονται συνήθως είναι οι μικρότερες αρθρώσεις των ποδιών, ο αστράγαλος και το γόνατο.

Τα συμπτώματα στην προσβεβλημένη άρθρωση μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Πόνος, συνήθως έντονος
 • Πρήξιμο
 • Ερυθρότητα
 • Θερμότητα.

Arthritis old woman hands

 

Τι προκαλεί ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα προκαλείται από μια κατάσταση γνωστή ως υπερουριχαιμία, η οποία είναι όπου υπάρχει υπερβολικό ουρικό οξύ στο σώμα.  Ο οργανισμός κάνει το ουρικό οξύ όταν διαλύει τα πουρίνες, τα οποία βρίσκονται στο σώμα σας και τα τρόφιμα που τρώτε.

Όταν υπάρχει υπερβολικό ασβέστιο στο σώμα, οι κρύσταλλοι ουρικού οξέος (ουρικό μονονατριούχο) μπορούν να δημιουργηθούν σε αρθρώσεις, υγρά και ιστούς στο σώμα. Η υπερουριχαιμία δεν προκαλεί πάντα ουρική αρθρίτιδα και η υπερουριχαιμία χωρίς συμπτώματα ουρικής αρθρίτιδας δεν χρειάζεται να αντιμετωπιστεί.

 

Τι αυξάνει τις πιθανότητές σας για ουρική αρθρίτιδα;

Τα παρακάτω κάνουν πιο πιθανό ότι θα εμφανίσετε υπερουρικαιμία, η οποία προκαλεί ουρική αρθρίτιδα:

 • Αν είστε παχύσαρκοι
 • Αν έχετε ορισμένα θέματα υγείας - συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση), αντίσταση στην ινσουλίνη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη και κακή νεφρική λειτουργία
 • Η χρήση ορισμένων φαρμάκων, όπως διουρητικά (χάπια νερού)
 • Η χρήση αλκοόλ. Ο κίνδυνος της ουρικής αρθρίτιδας είναι μεγαλύτερος όσο η πρόσληψη αλκοόλ ανεβαίνει
 • Αν καταναλώνετε τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη (είδος ζάχαρης)
 • Αν κάνετε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε πουρίνες, μια οργανική ένωση που βρίσκεται σε μερικά τρόφιμα, τα οποία το σώμα διασπάται σε ουρικό οξύ. Τα πλούσια σε πουρίνες τρόφιμα περιλαμβάνουν το κόκκινο κρέας, το κρέας οργάνων και ορισμένα είδη θαλασσινών, όπως οι αντσούγιες, οι σαρδέλες, τα μύδια, τα χτένια, η πέστροφα και ο τόνος

 

Gout Man with painful and inflamed feet

 

Πώς εντοπίζεται η ουρική αρθρίτιδα;

Ένας γιατρός κάνει διάγνωση της ουρικής αρθρίτιδας αξιολογώντας τα συμπτώματά σας, τα αποτελέσματα της φυσικής εξέτασης, των ακτίνων Χ, και των εργαστηριακών εξετάσεων. Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να διαγνωσθεί μόνο κατά τη διάρκεια μιας έκρηξης, δηλαδή όταν ένας σύνδεσμος είναι ζεστός, πρησμένος και πονεμένος, και όταν οι εργαστηριακές εξετάσεις βρίσκουν κρυστάλλους ουρικού οξέος στην προσβεβλημένη άρθρωση.

 

Ποιος Γιατρός πρέπει να διαγνώσει και να θεραπεύσει την ουρική αρθρίτιδα;

Η ασθένεια πρέπει να διαγνωστεί και να αντιμετωπιστεί από έναν γιατρό ή μια ομάδα γιατρών που ειδικεύονται στην περίθαλψη ασθενών με ουρική αρθρίτιδα. Αυτό είναι σημαντικό επειδή τα σημάδια και τα συμπτώματα της ουρικής αρθρίτιδας δεν είναι συγκεκριμένα και μοιάζουν με σημεία και συμπτώματα άλλων ασθενειών.

Οι γιατροί που ειδικεύονται στην ουρική αρθρίτιδα και σε άλλες μορφές αρθρίτιδας είναι οι ρευματολόγοι. Αφού ένας ρευματολόγος διαγνώσει και θεραπεύσει αποτελεσματικά την ουρική αρθρίτιδα, ένας παθολόγος γιατρός μπορεί συνήθως να παρακολουθεί την κατάστασή σας και να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε την ουρική αρθρίτιδα.

 

Προβολή

 

 

Πώς θεραπεύεται η ουρική αρθρίτιδα;

Η ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αντιμετωπιστεί και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με στρατηγικές ιατρικής περίθαλψης και αυτοδιαχείρισης. Ο Γιατρός μπορεί να σας συστήσει ένα σχέδιο ιατρικής θεραπείας.

 • Διαχείρηση του πόνου των επιθέσεων της αρθρίτιδας. Η θεραπεία για επιθέσεις συνίσταται από μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) όπως το ιβουπροφαίνη, τα στεροειδή και το αντιφλεγμονώδες φάρμακο κολχικίνη.
 • Αποφυγή μελλοντικών εκρήξεων της αρθρίτιδας. Οι αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας, όπως η απώλεια βάρους, ο περιορισμός του αλκοόλ, η κατανάλωση λιγότερων πλούσιων σε πουρίνη τροφίμων (όπως το κόκκινο κρέας ή το κρέας οργάνων), μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη μελλοντικών επιθέσεων. Η αλλαγή ή διακοπή των φαρμάκων που σχετίζονται με την υπερουριχαιμία (όπως τα διουρητικά) μπορεί επίσης να βοηθήσει.
 • Αποτρέψτε την αποθήκευση σκληρών αποθεμάτων ουρικού οξέως κάτω από το δέρμα ως αποτέλεσμα χρόνιων υψηλών επιπέδων ουρικού οξέος. Για άτομα με υποτροπιάζουσα οξεία φλεγμονή ή χρόνια ουρική αρθρίτιδα, οι γιατροί μπορεί να συστήσουν προληπτική θεραπεία για μείωση των επιπέδων ουρικού οξέος στο αίμα με φάρμακα όπως αλλοπουρινόλη, φεβουξοστάτη και πεγκλοτικάση.

 

Εκτός από την ιατρική περίθαλψη, μπορείτε να διαχειριστείτε την ουρική αρθρίτιδα σας με στρατηγικές αυτοδιαχείρισης. Η αυτοδιαχείριση είναι αυτό που κάνετε καθημερινά για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να παραμείνετε υγιείς, όπως κάνοντας επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής. Οι στρατηγικές αυτοδιαχείρισης που περιγράφονται παρακάτω έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον πόνο και την αναπηρία, ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε τις δραστηριότητες που είναι σημαντικές για εσάς.

Arthritis Senior Man With Knee Arthritis

 

Τι μπορώ να κάνω για να διαχειριστώ την ουρική αρθρίτιδα μου βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μου;

Η ουρική αρθρίτιδα επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των δραστηριοτήτων εργασίας και ψυχαγωγίας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές στρατηγικές αυτοδιαχείρισης χαμηλού κόστους που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων με ουρική αρθρίτιδα.

 • Κάνετε υγιεινή διατροφή. Αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή ουρικής αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των τροφών που περιέχουν πούρα (όπως μια διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, κρέας οργάνων και θαλασσινά), και περιορίστε την πρόσληψη αλκοόλ (ιδιαίτερα μπίρα και σκληρό υγρό).
 • Παραμείνετε σωματικά ενεργοί. Οι ειδικοί συστήνουν στους ενήλικες να είναι μέτρια σωματικά ενεργοί για 150 λεπτά την εβδομάδα. Περπατήστε, κολυμπήστε ή ποδήλατο 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα. Αυτά τα 30 λεπτά μπορούν να χωριστούν σε τρεις χωριστές δέκα λεπτά συνεδρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης.
 • Συμμετέχετε σε αποτελεσματικά προγράμματα φυσικής δραστηριότητας.

 

Προβολή

 

 

 

 

Courtecy: US – Centers for Disease Control and Prevention

 

Πηγή: