Αρθρίτιδα

Arthritis
Τελευταία ενημέρωση: Πέμ, 01/02/2018 - 12:27

Γενικά για την Αρθρίτιδα

Εάν αισθάνεστε πόνο και δυσκαμψία στο σώμα σας ή έχετε προβλήματα κινητικότητας, μπορεί να έχετε αρθρίτιδα.   Τα περισσότερα είδη αρθρίτιδας προκαλούν πόνο και πρήξιμο στις αρθρώσεις σας.  Αρθρώσεις είναι οι περιοχές όπου συναντώνται δύο οστά, όπως στον αγκώνα ή το γόνατο σας.

Με την πάροδο του χρόνου , ένας πρησμένος σύνδεσμος μπορεί να υποστεί σοβαρή ζημιά. Ορισμένα είδη αρθρίτιδας μπορεί επίσης να προκαλέσουν προβλήματα στην όργανά σας, όπως τα μάτια ή το δέρμα σας.

 

Προβολή

 

Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει περισσότερες από 100 ασθένειες και καταστάσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους ιστούς που περιβάλλουν την άρθρωση και άλλους συνδετικούς ιστούς. Τα συμπτώματα ποικίλουν ανάλογα με τη συγκεκριμένη μορφή της νόσου, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πόνο και δυσκαμψία μέσα και γύρω από μία ή περισσότερες αρθρώσεις.

Ορισμένες ρευματικές παθήσεις μπορούν επίσης να εμπλέκουν το ανοσοποιητικό σύστημα και διάφορα εσωτερικά όργανα του σώματος.

 

Είδη Αρθρίτιδας

Αρθρίτιδα σημαίνει φλεγμονή ή οίδημα ενός ή περισσοτέρων αρθρώσεων.

Περιγράφει περισσότερες από 100 καταστάσεις που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, τους ιστούς γύρω από την άρθρωση και άλλους συνδετικούς ιστούς. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο της αρθρίτιδας, αλλά συνήθως περιλαμβάνουν πόνο και ακαμψία των αρθρώσεων.

Arthritis Types

 

Τύποι αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

•  Οστεοαρθρίτιδα είναι ο πιο κοινός τύπος της αρθρίτιδας. Είναι συχνά σχετιζόμενη με τη γήρανση ή με έναν τραυματισμό.

•  Αυτοάνοση αρθρίτιδα συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού σας επιτίθεται στα υγιή κύτταρα στο σώμα σας κατά λάθος. Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αυτού του είδους της αρθρίτιδας.

•  Νεανική αρθρίτιδα είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που συμβαίνει στα παιδιά.

•  Μολυσματική αρθρίτιδα είναι μια λοίμωξη που έχει εξαπλωθεί από ένα άλλο μέρος του σώματος στις αρθρώσεις.

•  Ψωριασική αρθρίτιδα επηρεάζει τους ανθρώπους με ψωρίαση.

• Η ουρική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη τύπο αρθρίτιδας που συμβαίνει όταν πάρα πολύ ουρικό οξύ συσσωρεύεται στο σώμα.  Συχνά ξεκινά στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού.

 

 

Διαχείριση αρθρίτιδας

Διαχείριση αρθρίτιδας: Προσπαθήστε για τα πέντε

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε την αρθρίτιδα. Τα καθημερινά πράγματα που επιλέγετε να κάνετε για να διαχειριστείτε την κατάστασή σας και να είστε υγιείς είναι οι στρατηγικές και οι δραστηριότητες "αυτοδιαχείρισης". 

Senior Man With Knee Arthritis
 

1. Μάθετε νέες δεξιότητες αυτοδιαχείρισης

Συμμετοχή σε εργαστήριο αυτοδιαχείρισης εκπαίδευσης, το οποίο μπορεί να σας βοηθήσει να μάθετε τις δεξιότητες για τη διαχείριση της αρθρίτιδας και να λαμβάνετε καλές αποφάσεις για την υγεία σας.

Πώς μπορεί να με βοηθήσει ένα εργαστήριο αυτοδιαχείρισης;

Οι στρατηγικές εκμάθησης για την καλύτερη διαχείριση της αρθρίτιδας σας μπορούν να σας βοηθήσουν:

  • Νιώστε περισσότερο τον έλεγχο της υγείας σας
  • Διαχειριστείτε τον πόνο και άλλα συμπτώματα
  • Εκτελέστε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το να εργάζεστε και να ξοδεύετε χρόνο με τους αγαπημένους σας
  • Μειώστε το άγχος
  • Βελτιώστε τη διάθεσή σας
  • Επικοινωνήστε καλύτερα με τον Γιατρό σας για την περίθαλψή σας

Μάθετε σχετικά με τα προτεινόμενα προγράμματα εκπαίδευσης αυτο-διαχείρισης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των ατόμων με αρθρίτιδα.

 

Προβολή

 

 

2. Να είστε ενεργός

Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του πόνου από την αρθρίτιδα. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να μειώσει τον πόνο, να βελτιώσει τη λειτουργία, τη διάθεση και την ποιότητα ζωής των ενηλίκων με αρθρίτιδα.  Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων χρόνιων ασθενειών, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αυτές τις συνθήκες εάν τις έχετε ήδη.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα του 2008 για τους Αμερικανούς συνιστούν τους ενήλικες να είναι σωματικά δραστήριοι σε μέτρια ένταση για 150 λεπτά την εβδομάδα.

Για παράδειγμα, με τα πόδια, κολύμπι ή ποδήλατο 30 λεπτά την ημέρα για 5 ημέρες την εβδομάδα.    Αυτά τα 30 λεπτά μπορούν να χωριστούν σε τρεις ξεχωριστές 10λεπτες συνεδρίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν χρειαστεί.

Δεν είστε σίγουροι για το τι είδους δραστηριότητα είναι ασφαλής;

Φυσική δραστηριότητα για αρθρίτιδα. Η σωματική δραστηριότητα είναι ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση του πόνου από την αρθρίτιδα. Μάθετε πώς μπορείτε να αυξήσετε την σωματική σας δραστηριότητα με ασφάλεια.

 

3. Συζητήστε με τον γιατρό σας

Συζητήστε με το γιατρό σας εάν έχετε πόνο στις αρθρώσεις και άλλα συμπτώματα αρθρίτιδας. Είναι σημαντικό να έχετε μια ακριβή διάγνωση το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε τη θεραπεία και να εργαστείτε για να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα και να αποτρέψετε την επιδείνωση της νόσου.

Το επίκεντρο της θεραπείας της αρθρίτιδας είναι να:

  • Μειώστε τον πόνο
  • Ελαχιστοποιήστε τις ζημιές στις αρθρώσεις
  • Βελτιώσετε και να διατηρήσετε τις λειτουργίες και την ποιότητα ζωής.

Μπορείτε να παίξετε ενεργό ρόλο στον έλεγχο της αρθρίτιδας σας, παρακολουθώντας τακτικές συναντήσεις με τον γιατρό σας και ακολουθώντας το συνιστώμενο θεραπευτικό σας σχέδιο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν έχετε και άλλες χρόνιες παθήσεις, όπως ο διαβήτης ή οι καρδιακές παθήσεις.

 

 

Προβολή

 

4. Διαχειριστείτε το βάρος σας

Η απώλεια υπερβολικού βάρους και η παραμονή σε υγιές βάρος είναι ιδιαίτερα σημαντική για τα άτομα με αρθρίτιδα. Για τους ανθρώπους που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους μειώνει την πίεση στις αρθρώσεις, ιδιαίτερα στις αρθρώσεις που φέρουν βάρος όπως οι γοφοί και τα γόνατα.

Στην πραγματικότητα, η απώλεια μόλις 10 έως 12 κιλών μπορεί να βελτιώσει τον πόνο και τη λειτουργία για τα άτομα με αρθρίτιδα.  Σε οποιαδήποτε ηλικία, φιλική σωματική άσκηση (όπως το περπάτημα) και διαιτητικές αλλαγές μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

 

5. Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας

Οι τραυματισμοί των αρθρώσεων μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν την αρθρίτιδα.

Επιλέξτε δραστηριότητες που είναι εύκολες για τις αρθρώσεις όπως το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι.  Αυτές οι δραστηριότητες χαμηλής επίπτωσης έχουν χαμηλό κίνδυνο τραυματισμού και δεν ασκούν υπερβολική πίεση στις αρθρώσεις.

Οι τραυματισμοί στις αρθρώσεις που σχετίζονται με τον αθλητισμό ή την εργασία μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης οστεοαρθρίτιδας.  Για να μειώσετε την πιθανότητα εμφάνισης ή επιδείνωσης της οστεοαρθρίτιδας, λάβετε μέτρα για να αποτρέψετε τραυματισμούς των αρθρώσεων, όπως φορώντας προστατευτικό εξοπλισμό.

 

Προβολή

 

 

 

 

Courtecy: US – Centers for Disease Control and Prevention

 

Πηγή: