Πριν χειρουργηθείς για προστάτη διάβασε αυτό

Aristides
Τελευταία ενημέρωση: Κυρ, 16/04/2017 - 11:48

Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος

Μια νέα γονιδιακή εξέταση καθορίζει με αξιόπιστα στοιχεία αν διατρέχεις «βιολογικό κίνδυνο».

Ο καρκίνος του προστάτη, κατά τεκμήριο, αναπτύσσεται πολύ αργά και, σύμφωνα με νέες μελέτες, πολλοί πάσχοντες δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους εξαιτίας του, ούτε χρειάζεται απαραίτητα να χειρουργηθούν.

Τα τελευταία χρόνια προτείνεται εναλλακτικά μια τακτική «ενεργούς παρακολούθησης». Σε μια προσπάθεια επιλογής των ασθενών αυτών αξιολογούνται τρεις παράμετροι που καθορίζουν την επιθετικότητα του καρκίνου: η έκταση του καρκίνου, ο βαθμός κυτταρικής διαφοροποίησης, δηλαδή πόσο «άγρια» είναι τα κύτταρα στη βιοψία με βάση μια ειδική κλίμακα (Gleason Score), και την τιμή του PSA. Μια χαμηλή τιμή PSA σε συνδυασμό και με χαμηλό βαθμό κυτταρικής διαφοροποίησης υποδηλώνει καλή πρόγνωση νομιμοποιώντας την επιλογή «ενεργού παρακολούθησης».

Η αξιόπιστη γονιδιακή εξέταση OncotypeDX

Πρόσφατα έγινε διαθέσιμο στην κλινική πράξη ένα αξιόπιστο πάνελ 17 γονιδίων που μπορεί να βοηθήσει στην επιλογή αυτών των ασθενών που ήδη θεωρούνται χαμηλού κινδύνου, προκειμένου να μπουν στη διαδικασία «παρακολούθησης» και συνεπώς να αποφύγουν το χειρουργείο.

> Τι πληροφορίες δίνει η εξέταση OncotypeDX και για ποιους ασθενείς ενδείκνυται;

Η συγκεκριμένη εξέταση καθορίζει το «βιολογικό κίνδυνο» του κάθε ασθενούς. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί να αποτυπώσει την επιθετικότητα του καρκίνου από το υλικό που αφαιρείται κατά τη βιοψία και είτε να επιβεβαιωθεί ο χαμηλός κίνδυνος και να επιλεγεί λογική «ενεργού παρακολούθησης» είτε να εξακριβωθεί ότι ο όγκος είναι πιο επιθετικός από ό,τι πίστευαν οι γιατροί και να ξεκινήσει η διαδικασία επέμβασης. Ωστόσο, η OncotypeDX αφορά μόνο τους ασθενείς με νόσο χαμηλού ή πολύ χαμηλού κινδύνου, δηλαδή κυρίως ασθενείς με κλίμακα Gleason 6 και PSA μικρότερο του 10.

> Το τεστ για καρκίνο του προστάτη με τη μέθοδο OncotypeDX

παρέχει αποτελέσματα που βοηθούν στο να καθοριστεί το ατομικό προφίλ κινδύνου ενός ασθενούς με μεγαλύτερη ακρίβεια από ό,τι τα παραδοσιακά τεστ ανίχνευσης, όπως, για παράδειγμα, η μέτρηση του PSA στο αίμα. Η εξέταση μας δίνει πληροφορίες ανεξάρτητες από εκείνες που παίρνουμε με τα παραδοσιακά τεστ. Το PSA και οι υπόλοιποι έλεγχοι καθορίζουν τον κλινικό κίνδυνο του ασθενούς, ενώ το OncotypeDX καθορίζει το «βιολογικό κίνδυνο». Ο συνδυασμός των δύο αναδεικνύει το ατομικό προφίλ κινδύνου.

> Πού γίνεται η εξέταση OncotypeDX; Καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία; Αν όχι, πόσο κοστίζει;

Η εξέταση γίνεται στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και δυστυχώς σήμερα στην Ελλάδα δεν καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος της είναι 2.900€.

 

Info:

Ευχαριστούμε το χειρουργό-ουρολόγο κ. Αριστείδη Παυλάκη, διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και διπλωματούχο του American Board of Urology. Μέχρι το 2010 διηύθυνε τη Β' Ουρολογική Κλινική του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», ενώ μετέπειτα εργάζεται με την ομάδα του στο νοσοκομείο «Υγεία».